Nieuws/Binnenland
1313147
Binnenland

Politieke partijen bijgespijkerd over digitale inbraken

Hack-alarm Binnenhof

Bewaking op het Binnenhof.

Bewaking op het Binnenhof.

Den Haag - Politieke partijen zijn deze week door Nederlandse diensten gewaarschuwd over de dreiging van hacken en hoe het te voorkomen.

Bewaking op het Binnenhof.

Bewaking op het Binnenhof.

Achter gesloten deuren zijn ze bijgepraat over digitale inbraken. Dat melden ingewijden in Den Haag. Met de Nederlandse verkiezingen in aantocht en de vermeende Russische hacks op de Democratische partij in de VS, waarmee de stembusgang daar beïnvloed werd, staat het onderwerp hoog op de agenda.

Op de bijeenkomst dinsdagmiddag deed het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) het woord. Naar verluidt waren er ook medewerkers van beide inlichtingendiensten aanwezig omdat die de informatie voor het huidige dreigingsbeeld aanleverden.

Partijmedewerkers, vooral degenen die over de ict gaan, kregen op de bijeenkomst tips over hoe ze hun partij tegen inbraken kunnen bewapenen. In de VS werd de Democratische Partij gehackt en dat moet hier voorkomen worden, was de boodschap.

De aanwezige partijen kregen te horen dat er geen concrete aanwijzingen zijn dat Nederlandse partijen doelwit zijn van hackers. Maar er wordt serieus rekening mee gehouden dat die toch in het vizier worden genomen, gezien de aanstaande verkiezingen.

Een overheidsbron zegt tevreden te zijn over de hoge opkomst bij de bijeenkomst waarbij politieke partijen gewaarschuwd werden voor het gevaar van hacken.

Een van de aanwezige partijen geeft aan dat er bruikbare aanwijzingen werden gegeven.

Er klinkt echter ook kritiek. D66 hamerde voor de jaarwisseling op de noodzaak van meer ondersteuning vanuit de overheid bij dit belangrijke onderwerp. Dat bleef namelijk uit. Dat de politieke clubs nu pas bijgepraat worden, lijkt daar slechts een reactie op, zegt een betrokkene van een van de partijen. „Het is goed dat ze het doen, maar het is wellicht te laat. Als hackers willen binnendringen om iets voor de verkiezingen te beïnvloeden, hebben ze waarschijnlijk al ingebroken. Dat doen ze niet op het laatste moment.”

Volgens James Clapper, chef van de Amerikaanse inlichtingendiensten, richt Rusland zich ook op de aanstaande verkiezingen in onder meer Nederland. Hij zei niet te weten of er tegenmaatregelen door Den Haag worden genomen.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken, dat de verkiezingen in maart organiseert, wil geen reactie geven.