Nieuws/Binnenland
131315
Binnenland

Vandaag beslissing over proces Bouterse

In Paramaribo is ’t weer even 1982

Steeds meer Surinamers gaan de straat op om te protesteren tegen Bouterse en de hogere brandstofprijzen.

Steeds meer Surinamers gaan de straat op om te protesteren tegen Bouterse en de hogere brandstofprijzen.

Paramaribo - In Suriname wordt vandaag bekend of er eindelijk een strafeis komt tegen president Desi Bouterse in het proces rond de Decembermoorden. Het protest tegen het bewind van de hoofdverdachte groeit. Hard optreden tegen tegenstanders herroept de sfeer van begin jaren tachtig.

Steeds meer Surinamers gaan de straat op om te protesteren tegen Bouterse en de hogere brandstofprijzen.

Steeds meer Surinamers gaan de straat op om te protesteren tegen Bouterse en de hogere brandstofprijzen.

Bouterse gaf het Openbaar Ministerie (OM) vorig jaar opdracht om de vervolging van hem en zijn medeverdachten te staken. Wapperend met artikel 148, dat de regering in bepaalde gevallen zeggenschap geeft over het OM, stelde ’Bouta’ dat bij voortzetting van het proces de staatsveiligheid in het geding is.

Toen de Krijgsraad besloot om de vervolging toch door te zetten, ging de procureur-generaal van het OM hiertegen in beroep. Vermoedelijk onder zware druk van de president. Morgen beslist het Hof over de voortgang van het proces.

Eddy Wijngaarde verloor op 8 december 1982 zijn vader Frank in Fort Zeelandia, waar de tegenstanders van Bouterse werden geëxecuteerd. Hij is ervan overtuigd dat het Hof morgen ondanks de druk van Bouterse het beroep tegen de voortzetting van het beroep afwijst.

„Het zou merkwaardig zijn als het Hof het beroep toewijst. Ik verwacht dat de Krijgsraad snel met een zittingsdatum voor de strafeis komt”, licht Wijngaarde vanuit Paramaribo toe.

De naderende ontknoping van het proces tegen de oud-couppleger valt samen met een groeiend protest tegen Bouterse. In de laatste weken gingen steeds grotere massa’s mensen de straat op om te protesteren tegen de regering en de sterk verhoogde brandstofprijzen. Criminaliteit tiert welig en de inflatie is enorm.

De sfeer werd dinsdag ineens grimmig toen vreedzame demonstranten hardhandig tegen de grond werden gewerkt en de mobiele eenheid actieleiders oppakte. „Je kunt het harde ingrijpen niet los zien van het proces rond de Decembermoorden. Bouterse creëert zo nog meer redenen om een beroep te doen op artikel 148”, zegt Wijngaarde. Opvallend is een golf van overvallen de laatste maanden. Die is volgens Wijngaarde deels te wijten aan de economische malaise in het land, maar wordt ook door Bouterse uitgebuit om een angstcultuur te creëren.

Intimidaties

„Hij heeft er baat bij. Ik geloof dat het voor een deel om bewuste intimidaties gaat. Wat opvalt namelijk is dat er ontzettend veel geweld bij de overvallen op mensen thuis wordt gebruikt.” Wijngaarde vreest dat Bouterse de Counter Terrorism Unit gaat inzetten. Een unit die hij zou gebruiken als privélegertje. Wijngaarde: „Politie en leger krijgt hij namelijk niet mee.”

De advocaat van de nabestaanden, Hugo Essed, zei begin maart al dat Bouterse dezelfde tactiek toepast als begin jaren tachtig. Tegenstanders zouden samenspannen met het buitenland. Dat beweerde de president ook in 1982.