Nieuws/Binnenland
131317
Binnenland

Naakte man verjaagt dieven met de stofzuiger

De desbetreffende stofzuigerstang. Tevens een prima wapen.

De desbetreffende stofzuigerstang. Tevens een prima wapen.

Tilburg - De drie inbrekers die vorige week door een naakte Tilburger met een stofzuigerstang uit zijn huis zijn gemept, hebben geluk gehad. Dat zegt de 65-jarige man, die ’niet voor zichzelf had ingestaan’ als hij zijn honkbalknuppel bij de hand had gehad.

De desbetreffende stofzuigerstang. Tevens een prima wapen.

De desbetreffende stofzuigerstang. Tevens een prima wapen.

Geëmotioneerd laat de Tilburger, die niet met zijn naam en foto in de krant wil omdat hij geen pottenkijkers wil, de stang zien waarmee hij vorige week drie brutale dieven een pak rammel verkocht. Het is een zware, dikke onderkant van een waterstofzuiger, die erg hard aan zal zijn gekomen. „Ik was ziek die donderdag”, vertelt hij. „Achteraf zal dat mijn onderbewustzijn zijn geweest, dat me waarschuwde dat er iets ergs ging gebeuren.”

Midden in de nacht, iets voor vier, werd de geboren Kroatiër badend in het zweet wakker. „Ik stonk”, haalt hij een kleine week na het benauwende incident zijn neus op in zijn keuken. „Dus ik sprong onder de douche. Ik had net shampoo in mijn haar gesmeerd, toen ik een aantal harde klappen hoorde.”

Dat waren de inbrekers, die met een koevoet zijn achterdeur hadden geforceerd. „Naast mijn bed staat een honkbalknuppel”, vertelt de man terwijl hij een sigaret rookt. „Maar daar had ik niets aan. Ik was beneden, en poedelnaakt.”

Toen de inbrekers er lucht van kregen dat er iemand wakker was, begonnen ze te schreeuwen. ’Politie, politie!’ Het slachtoffer: „Maar ik spreek zes Slavische talen en hoorde gelijk dat dit geen Nederlandse agenten waren. Ik ben naar de garage gelopen om een wapen te pakken. Dat werd de stok van een stofzuiger.”

Hij deelde, in zijn adamskostuum, een paar rake klappen uit, waarna de dieven het hazenpad kozen. „Ze hebben geluk gehad dat de hond vastzat”, vertelt hij. „Die heeft weleens een Dobermann doodgebeten. Als het moet, kan hij een killer zijn.”

En ook dat hij naakt en zonder zijn honkbalknuppel was, zou de dieven wel eens gered kunnen hebben. „Ik ben getraind in de anti-terreureenheid van het Kroatische leger”, legt de man uit.

„Ik ben jarenlang getraind met het idee ’of ik dood, of zij dood’. Ik ben wel blij dat dat niet gebeurd is, want in de Nederlandse wet verander je snel van slachtoffer in dader als je voor jezelf opkomt.”

De politie was een paar minuten na het telefoontje ter plaatse. Agenten maakten er een grapje van, vertelt de held. „Twee vrouwen deden nogal beteuterd dat ze de striptease-act hadden gemist”, lacht hij. „Ik heb hem toen niet opnieuw opgevoerd.”

De politie laat weten nog naarstig op zoek te zijn naar de inbrekers.