Nieuws/Binnenland
131319
Binnenland

Werkloosheid woekert in Parijse voorstad

Aulnay negeert verkiezingen

De zoon Jamina Meftah kan zijn studie niet afmaken, omdat niemand hem als stagiair wil hebben.

De zoon Jamina Meftah kan zijn studie niet afmaken, omdat niemand hem als stagiair wil hebben.

AULNAY-SOUS-BOIS - In de Parijse voorstad Aulnay, waar begin februari rellen uitbraken nadat de identiteitscontrole van de 16-jarige Théo uitliep op een verkrachting, is niemand geïnteresseerd in de verkiezingen. „Het buurthuis doet meer voor mij dan politici.”

De zoon Jamina Meftah kan zijn studie niet afmaken, omdat niemand hem als stagiair wil hebben.

De zoon Jamina Meftah kan zijn studie niet afmaken, omdat niemand hem als stagiair wil hebben.

Een groepje dealers hangt rond op een straathoek in de achterbuurt Trois Mille. De tiener die even verderop op een bankje zit, is ingeschakeld om te waarschuwen als les flics eraan komen. Voor Amina Tounkara is het een dagelijks tafereel. „Ze zijn aan het werk”, zegt ze schouderophalend.

De Française wijst naar een pleintje iets verderop, waar begin februari haar 16-jarige buurtgenoot Théo gefouilleerd werd door de politie. De controle liep uit op een gewelddadige verkrachting met een wapenstok, waarvan de precieze omstandigheden nog moeten worden opgehelderd. Daarop volgden dagenlang gewelddadige protesten tegen het optreden van de politie.

„De problemen hier zijn de slechte woningen en de drugshandel”, vertelt Tounkara achter de bar van Régie Aulnay-sous-Bois, een stichting voor welzijnswerk. „Op zoek naar dealers worden lukraak jongeren gecontroleerd en gefouilleerd. Ook gewoon jongens die op straat zitten. Terwijl de politie heus wel weet wie de criminelen zijn. Het lijkt wel of ze het doen om te provoceren.”

Tot groot genoegen van haar ouders gaat de 18-jarige Française in september een opleiding voor sportmanagement doen. Tot die tijd werkt ze bij de stichting, waar ze ook fitnesslessen geeft aan vrouwen. „Mijn broer was ineens gestopt met school. Alle ouders hier zijn bang dat hun kinderen op straat gaan hangen en het verkeerde pad opgaan. Ze hebben zelf een baantje voor hem gezocht.”

„De werkloosheid ligt hier hoger dan 30 procent”, zegt directrice Salima (52). „Wij hebben banen nodig! Jongeren willen heus wel werken, maar wie de postcode van dit departement op z’n sollicitatiebrief zet, krijgt geen antwoord.”

Régie Aulnay biedt niet alleen een luisterend oor, hulp bij administratie en een goedkoop sportzaaltje voor de jeugd, maar begeleidt ook jongeren die met school stopten, bij het vinden van een baan. Er worden regelmatig informatieve avonden georganiseerd, zoals laatst over het thema ’hoe kom ik van mijn strafblad af’.

Jamina Meftah (54), die ’s woensdags altijd komt voor de braderie met afgedankte producten van supermarkt Carrefour, heeft dit probleem bij de hand. Haar zoon deed een opleiding tot loodgieter, maar kreeg zijn laatste stageplek niet rond, dus ontving hij geen diploma. „Hij vond niemand die hem wilde opleiden; mijn man heeft het ook nog geprobeerd. Maar nu komt hij niet meer in beweging. Hij staat op, doet z’n haar goed en verdwijnt tot 1 uur ’s nachts. Wat kan ik doen?”

De presidentskandidaten beloven banlieuebewoners vooral meer agenten: Marine Le Pen gaat voor 15.000 extra politiemensen, Emmanuel Macron voor 10.000. Beiden zijn, net als François Fillon, voor het instellen van een buurtpolitie. „Veiligheid is niet het enige probleem”, zegt Salima. „Maar zo’n buurtpolitie kan goed werken. Als zij de jongens in de buurt kennen, gaan die controles makkelijker.”

Tounkara heeft nog geen idee, Meftah heeft vooral vertrouwen in haar vrienden van het buurtwerk. „Zij doen meer voor mij dan de politiek.”