Nieuws/Binnenland
1313223
Binnenland

School beveiligd na dood gepeste leerling

Tharukshan Selvam

Tharukshan Selvam

HEERLEN - UPDATE 22.54 uur - Het Grotiuscollege in Heerlen heeft veiligheidsmaatregelen getroffen na bedreigingen aan het adres van schoolmedewerkers en leerlingen. Dit naar aanleiding van de zelfmoord van een vijftienjarige scholier. De jongen, Tharukshan Selvam, zou afgelopen zondag voor de dood hebben gekozen na een groot aantal pesterijen door medeleerlingen.

Tharukshan Selvam

Tharukshan Selvam

In school lopen extra beveiligers rond, en de politie houdt een oogje in het zeil. De school gaat donderdag bovendien aangifte doen wegens bedreiging van leerlingen en medewerkers.

De gemeente vraagt de Inspectie van de Jeugdzorg om een onderzoek, de school heeft de Onderwijsinspectie en de Stichting School en Veiligheid om advies gevraagd voor een onafhankelijk onderzoek naar de vaak ernstige pesterijen waar de jongen met een Sri Lankaanse achtergrond het slachtoffer van zou zijn geweest. Dat bleek woensdag tijdens een persconferentie in Heerlen van gemeente en school.

Volgens de school ging het om een „heel klein groepje” dat de school wel noopte de politie erbij te halen wegens cyberpesten. School en gemeente trokken op 5 december aan de bel na hevige pesterijen tegen de leerling. Ze boden de jongen hulp aan. Het laatste contact was op 28 december. Gedurende de rest van de kerstvakantie is er geen contact meer geweest. De dag voor hij weer naar school moest, benam Tharukshan zich van het leven.

De school besprak de pesterijen na 5 december in de klas. De onderwijsinstelling vermoedt dat de pesterijen vooral uit de tweede klas mavo kwamen, waar Tharukshan Selvam op zat. Waarom er na 28 december geen contact meer is geweest vanuit het expertiseteam van de gemeente, dat hulp verleende, wordt onderzocht.

Burgemeester Ralf Krewinkel bracht woensdag een bezoek aan de familie van Tharukshan Selvam om er zijn medeleven te betuigen. Hij zegde hen alle steun toe. „Heerlen is in rouw”, zei Krewinkel. „Bij velen zijn diepe wonden geslagen.”