Nieuws/Binnenland
1313229833
Binnenland

NOS stopt tóch met omstreden ’Divibokaal’

NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff.

NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff.

AMSTERDAM - De NOS stopt met een zogenoemde Divibokaal die werd uitgereikt voor het succesvol streven naar ’diversiteit’. Dat heeft NOS Nieuws-hoofdredacteur Marcel Gelauff gezegd in radioprogramma WNL Op Zaterdag.

NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff.

NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff.

„Ik zie zeker dat er mensen zijn die dit raakt, die dit pijnlijk vinden. Dan moeten we stoppen met de bokaal. Als je constateert dat er zoveel mensen zijn die dit als fout zien, dan moet je ermee ophouden.”

De bokaal werd uitgereikt aan medewerkers die zich hadden ingezet om experts met een ’diverse’ achtergrond aan het woord te laten, zo onthulde GeenStijl. Ook bleek de NOS met een archief te werken waarin onder andere de etniciteit van experts werd bijgehouden, de zogeheten Divibase.

De NOS heeft zo’n diversiteitsbeleid omdat ze er nu niet in slagen om „een representatief beeld te geven van wat Nederland is en wie er wonen”, zegt Gelauff. Medewerkers en oud-medewerkers stelden vrijdag tegenover De Telegraaf dat de obsessie voor mensen met een kleurtje nog steeds groot is bij de staatsomroep. Toen verdedigde Gelauff de bokaal.

„Het is onze wettelijke taak en missie om in de breedte over de samenleving te berichten. De vraag is hoe je dat in dagelijkse praktijk voor elkaar brengt”, zegt Gelauff nu.

De ophef is volgens Gelauff ’overtrokken’. „De bokaal wordt veel te groot gemaakt. Het is niet meer dan een dingetje. Het is met een knipoog ontstaan op de redactie. Het is een beker die iemand van huis heeft meegenomen. Daar is een stickertje opgeplakt. Hij staat ergens in een hoek, en dat is het dan. Meer is het niet.”

Op de bokaal en vooral op de ’Divibase’ kwam veel kritiek, juist ook van mensen met een migratieachtergrond. Voormalig PvdA-Kamerlid Keklik Yücel spreekt van ’een bijna koloniale houding’.