Nieuws
131329
Nieuws

Zoektocht naar de sporen die Groninger Tonnis Post naliet

Vergeten fotograaf

— De Winschoter fotograaf Tonnis Post legde van 1913 tot 1916 de erbarmelijke leefomstandigheden van armlastige Groningers vast. De foto’s genieten heden ten dage nog steeds bekendheid, maar de naam Post is nagenoeg vergeten.

Klassiek dubbelportret van fotograaf Tonnis Post.

Klassiek dubbelportret van fotograaf Tonnis Post.

Klassiek dubbelportret van fotograaf Tonnis Post.

Klassiek dubbelportret van fotograaf Tonnis Post.

Fotograaf Dirk Kome en journalist Eddie Marsman schrappen met een groot opgezet fotoproject Tonnis Post (1877 - 1930) uit het vergeetboek. Kome stelde vorig jaar de expositie Boeren. Avonturen op het land samen in het Fotomuseum Den Haag. „Ik kende al wat werk van Post en wilde het graag gebruiken”, vertelt de fotograaf. „Helaas was er in de opzet zoals die er was geen plek meer voor.”

De beelden van boeren in versleten kloffies voor half ingegraven plaggenhutten bleven echter door zijn hoofd spoken. Kome besloot zich er meer in te verdiepen, dook de archieven in en spoorde enkele nazaten van Post op.

In zijn zoektocht naar fotomateriaal, verhalen en anekdotes ontmoette Kome journalist Marsman en het tweetal besloot samen aan het project verder te werken. Kome: „Post fotografeerde in opdracht van de arts Pieter Bloemers Middendorp. Het doel was de slechte woonomstandigheden breed onder de aandacht te brengen en daarmee hopelijk tot betere huisvesting te komen. Zijn er grote verbeteringen gekomen en was iedereen daar blij mee? Hebben hun nazaten het veel beter gekregen? Wij zijn dat gaan onderzoeken.”

Post fotografeerde meer dan alleen arme boeren. Tot aan zijn dood legde hij de arbeiders vast die aan de kanalen werkten, produceerde ansichtkaarten van straatgezichten en maakte portretten van welgestelden. „Het werk van Post is interessant omdat hij in een tijdsgewricht van enorme veranderingen fotografeerde”, vertelt Kome. „Het was de tijd van het vooruitgangsdenken. Hij kreeg veel opdrachten van rijken en industriëlen die de voortgang van hun projecten verbeeld wilden zien. Zijn daar nu nog sporen van te vinden?”

Kome en Marsman geven vanuit de oude foto’s en de overlevering een beeld van het verleden en plaatsen het in een huidige context met nieuwe foto’s van Kome van nazaten en locaties die Post heeft gefotografeerd. Oude en nieuwe foto’s worden gebundeld in een fotoboek en begin 2018 als expositie vertoond in Fotomuseum Den Haag. Het duo is nog op zoek naar werk van Post en houdt zaterdag 22 april een Tonnis Post Dag. „In het dorp waar hij een fotostudio had, moeten op de zolders nog heel wat foto’s en ansichtkaarten van hem liggen. Stiekem hopen we ook een bezoeker te mogen verwelkomen die nog door Tonnis Post is gefotografeerd.”

De Tonnis Post Dag wordt zaterdag 22 april van 11.00 tot 15.00 uur gehouden bij Stichting Oud Winschoten aan de Johan Modastraat 5 in Winschoten. De meegebrachte foto’s worden gescand en komen in aanmerking om in het boek en de tentoonstelling te worden opgenomen. Verder is er een doorlopende digitale voorstelling van foto’s van Post en zijn enkele originele afdrukken te bewonderen. Op www.facebook.com/fotograafTonnisPost is het project te volgen.