Nieuws/Buitenland
1313336
Buitenland

Rapport: al jaren steun van Rusland --- Trump: 'nepnieuws'

Spionagerel Trump slaat in als een bom

WASHINGTON - UPDATE 13.05 Rusland zou over compromitterende financiële en persoonlijke informatie over de Amerikaanse president-elect Donald Trump beschikken. De FBI heeft zowel Trump als president Obama op de hoogte gesteld van beschuldigingen die hem chantabel zouden maken. Dat meldt CNN dinsdagavond. Trump zelf spreekt van 'nepnieuws'.

De nieuwssite heeft een rapport in handen dat deels zou zijn samengesteld door een voormalig MI6-agent. De voormalige medewerker van de Britse inlichtingendienst, die tegenwoordig een eigen bedrijf heeft, liet zich door politieke tegenstanders van Trump inhuren om belastende informatie te vinden over hun rivaal.

In het dossier staan verschillende - onbevestigde - aantijgingen aan het adres van Trump. Zo zou de Russische overheid de Republikein al jaren steunen en assisteren.

Prostituées

Passages in het dossier reppen bovendien over ‘perverse seksuele acties’ van Trump. De Russische geheime dienst zou deze ‘acties’ hebben geregeld en gemonitord. Het rapport beschrijft hoe Trump in Moskou een aantal prostituées zou hebben gehuurd in de presidentiële suite van het Ritz Carlton Hotel, de kamer waar ook Barack en Michelle Obama hebben geslapen. De Republikein zou volgens het rapport een dusdanig grote hekel aan het presidentskoppel hebben dat hij wilde dat het bed bevuild werd. Er zouden videobeelden van het incident zijn gemaakt.

De Russen zouden Trump een aantal vastgoeddeals hebben aangeboden. De Republikein zou deze hebben geweigerd. Wel zou hij een “constante stroom aan informatie vanuit het Kremlin” hebben geaccepteerd.

Rusland zou Trump met de belastende informatie mogelijk kunnen chanteren als hij vanaf 20 januari het stokje officieel overneemt van de zittende president Barack Obama.

Klik hier voor de belangrijkste punten uit het rapport.

[ View the story "Spionagerel rond Trump" on Storify]

Het verslag, dat dinsdag openbaar is gemaakt door Buzzfeed, is niet geverifieerd. De aantijgingen worden nog onderzocht. CNN zegt daarom - in tegenstelling tot Buzzfeed - nog niet in te kunnen gaan op de inhoud van het dossier.

Trump woedend: nepnieuws

De aankomend president reageerde woensdag woedend op het nieuws. Hij sprak op Twitter over ,,nepnieuws'' en ,,een politieke heksenjacht''. Zijn overgangsteam heeft nog niet gereageerd.

Het verslag circuleert al enige tijd in de wandelgangen van Washington en ook journalisten hebben het ingezien. Sommigen van hen zijn kritisch dat Buzzfeed het epistel zomaar online heeft gezet. Zo schrijft David Corn, een journalist die over delen van de verslagen heeft gepubliceerd, dat hij niet alles heeft vrijgegeven, omdat hij veel informatie niet kon natrekken.

'Geloofwaardig'

Een Amerikaanse overheidsfunctionaris zei tegen persbureau Reuters dat inderdaad nog moet blijken of de beschuldigingen kloppen.

Sommige informatie van de voormalige Britse inlichtingenfunctionaris zou onjuist zijn gebleken, maar over het algemeen zou zijn eerdere werk geloofwaardig zijn.

Persconferentie

Trump zal later vandaag een persconferentie geven. Dat zou rond 17.00 uur Nederlandse tijd gebeuren.

Klik hier om het rapport te lezen.

1. For those asking, I didn't publish the full memos from the intelligence operative because I could not confirm the allegations.— David Corn (@DavidCornDC) January 11, 2017

CNN EXCLUSIVE: Intel chiefs presented Trump with claims of Russian efforts to compromise him. https://t.co/aI2SCG7eQu pic.twitter.com/0O2NXQAQIt— CNN Breaking News (@cnnbrk) January 10, 2017

NBC News has confirmed that US intelligence officials presented materials to Trump containing damaging but unverified allegations about him.— Ken Dilanian (@KenDilanianNBC) January 11, 2017