Nieuws
1313564
Nieuws

Partner Limburgs slachtoffer Zaventem klaagt Twitter aan

Alexander en Sascha Pinczowski kwamen om bij de aanslag op vliegveld Zaventem.

Alexander en Sascha Pinczowski kwamen om bij de aanslag op vliegveld Zaventem.

MAASTRICHT - De partner van de Maastrichtse man die vorig jaar omkwam bij de aanslag op het Brusselse vliegveld Zaventem sleept Twitter voor de rechter.

Alexander en Sascha Pinczowski kwamen om bij de aanslag op vliegveld Zaventem.

Alexander en Sascha Pinczowski kwamen om bij de aanslag op vliegveld Zaventem.

De Amerikaanse Cameron Cain, die verloofd was met Alexander Pinczowski, zegt dat Islamitische Staat via sociale media ''onze manier van leven'' aantast. Twitter heeft volgens de vrouw niets gedaan om de terroristen de mond te snoeren.

Alexander (29) en zijn zus Sascha (26) kwamen in maart vorig jaar om het leven bij de bomaanslag op de luchthaven van Brussel. Vader en Maastrichtenaar Ed Pinczowski bevestigt de rechtszaak tegen Twitter en zegt daarvan op de hoogte te zijn, maar maakt er geen deel uit.

Schadevergoeding

Volgens Cameron Cain floreren terreurorganisaties als IS dankzij sociale media als Twitter en moeten die daarom van de sociale berichtendienst worden afgesloten, zo luidt de eis die is neergelegd bij het US District Court in Manhattan. Ook wordt daarin in een niet nader gespecificeerde schadevergoeding geëist voor de dood van de betrokken terreurslachtoffers. Een jury zou over de zaak moeten oordelen.

Cain beschuldigt Twitter in een 92 pagina's tellende aanklacht ervan te falen bij het afsluiten en dwarsbomen van IS op Twitter, waardoor de dienst wordt omhelsd als ,,krachtig wapen voor het terrorisme''. Zij wordt daarbij gesteund door slachtoffers van andere terreurdaden en door het Israëlisch centrum voor recht Shurat Hadin, dat al eerder vergelijkbare rechtszaken ondersteunde. Cameron Cain, die trouwplannen had toen haar verloofde bij de bomaanslag op Zaventem overleed, is de dochter van een voormalig ambassadeur van de VS in Denemarken, James P. Cain.

IS zou de berichtendienst genruiken voor het werven van aanhangers, het verspreiden van propaganda en het intimideren van het publiek rondom terreurdaden. Onder degenen die zich bij de rechtszaak hebben aangesloten, behoren onder meer de nabestaanden van de Amerikaanse Nohemi Gonzalez, die samen met 130 anderen om het leven kwam bij de terroristische aanslagen in Parijs in november 2015.