1313571
Nieuws

Analyse

Wéér uitstel voor strengere bankenregels

BAZEL - Banken moeten opnieuw langer wachten op duidelijkheid over nieuwe internationale toezichtregels.

Het bankencomité uit Bazel zal de aanscherping van de toezichtregels niet in januari presenteren, zo werd dinsdag bekendgemaakt. De nieuwe regelgeving werd eigenlijk eind vorig jaar al verwacht.

Hoeveel uitstel er ditmaal komt is niet duidelijk. „Het comité verwacht het werk voor het nieuwe toezichtregime in de nabije toekomst af te ronden”, zo luidt de cryptische omschrijving. „Er is meer tijd nodig om het werk te voltooien, om er zeker van te zijn dat het raamwerk in regels kan worden omgezet.”

Hypotheken

Nederlandse banken houden de adem in voor de nieuwe toezichtregels, die Basel 4 of Basel 3,5 worden genoemd. Het in het Zwitserse Bazel gevestigde comité is van plan vaste risicomodellen te introduceren voor leningen op bankbalansen, zoals hypotheken. Nederlandse hypotheken worden als erg risicovol bestempeld, door de combinatie van het relatief weinig eigen geld dat Nederlandse huizenkopers inleggen en de hypotheekrenteaftrek.

Buffers

Als het comité zogenoemde ‘risicovloeren’ voor hypotheken instelt, betekent dit dat Nederlandse banken veel hogere kapitaalbuffers moeten aanleggen. Een verkoop of beursgang van het genationaliseerde SNS Bank werd vorig jaar uitgesteld vanwege deze onzekerheid.

Onduidelijk of een lobby tegen dit voornemen enig effect heeft gehad. Tijdens de crisis schreven banken amper af op hypotheken, omdat Nederlandse huizenbezitters keurig aflossen.