Nieuws/Binnenland
131360
Binnenland

De workshop leert ambtenaren hoe ze moeten omgaan met ’burgers die iets vinden’.

De workshop leert ambtenaren hoe ze moeten omgaan met ’burgers die iets vinden’.

De workshop leert ambtenaren hoe ze moeten omgaan met ’burgers die iets vinden’.

De workshop leert ambtenaren hoe ze moeten omgaan met ’burgers die iets vinden’.

Jan-Willem Navis

Goes De Vereniging Nederlandse Gemeenten denkt het Ei van Columbus te hebben gevonden tegen de grootste ergernis van lokale bestuurders: burgers die het niet met hun beleid eens zijn. De workshop ’Ontmoet de boze witte man’ op het jaarcongres van de gemeentekoepel leert hen om ook buiten verkiezingstijd om te gaan met de kiezer.

De training, die half juni wordt gehouden in Goes, is bedoeld om bestuurders te leren omgaan met ’inwoners die iets anders willen dan u van plan bent’. Woordvoerder Edward Ernst van de VNG: „Mensen in gemeenteland zijn op zoek naar hoe ze om moeten gaan met burgers die iets vinden, bijvoorbeeld op sociale media.”

De term ’boze witte man’ is sinds de verkiezing van de Amerikaanse president Trump aan een opmars bezig. In Nederland gebruiken linkse opiniemakers en strijders tegen discriminatie de term als ze in de pen klimmen over onder meer PVV-kiezers, mensen die kritiek hebben op het asielbeleid en voorstanders van Zwarte Piet. Verblind door hun ’witte privileges’ hebben ze niet door dat ze racistisch bezig zijn, zeggen de activisten.

Hun slachtoffertheorie put dankbaar uit het rijke koloniale verleden van Nederland. Daarbij redeneren ze dat Nederlanders als afstammeling van slavenhandelaren de lakens uitdelen en hun ’witte suprematie’ gebruiken om de allochtone landgenoten te onderdrukken.

Dat die discussie inmiddels iets geluwd is, betekent allerminst dat het thema niet meer in de belangstelling staat. Theatermaker Anousha Nzume presenteert vandaag het boek Hallo witte mensen waarin ze uitlegt dat blanken vaak niet doorhebben hoe hun ’witte privileges’ hun blik op de wereld bepalen. De auteur, die tot haar achttiende onder de naam Anna Steijn door het leven ging, krijgt veel enthousiaste reacties op het boek.

Het racismedebat lijkt echter geheel voorbij te zijn gegaan aan de wittemannentrainers van het VNG-congres. „De workshop gaat over iets heel anders: hoe bestuurders het best met mondige burgers om kunnen gaan”, vertelt Jaap Bouwmeester van I&O Research, het bedrijf dat de training verzorgt. Over de inhoud wil hij nog niet veel verklappen. Wel is al duidelijk dat de deelnemers aan het eind een ’real life ontmoeting met een boze burger’ wacht.

„De titel Ontmoet de boze witte man moet je een beetje met een knipoog lezen”, vervolgt Bouwmeester. „Die moest een beetje prikkelend zijn, de zaal moet vol.” De training heeft namelijk niet alleen concurrentie van andere workshops, maar ook van excursies naar onder meer mossel- en oesterkwekerijen (met aansluitend proeverij).