Nieuws/Binnenland
1313631
Binnenland

Het wordt over een paar dagen ijskoud

Vrijdag sneeuw, woensdag zware windstoten

Sneeuw op en rond poldermolen ’de Goliath’ in de Eemshaven.

Sneeuw op en rond poldermolen ’de Goliath’ in de Eemshaven.

Woensdag wordt een onstuimige dag met in het noorden en noordwesten aan de kust zware windstoten van 80 km per uur. In de ochtend zijn er perioden met regen en motregen, maar in de middag wordt het vanuit het westen droog en komen vooral in het noorden buien voor. Tijdens buien kan de wind pieken naar 100 km/uur en daarbij is kans op kortstondig stormkracht (9 Bft.). Vrijdag staat er opnieuw veel wind. De buien zijn dan winters met (natte) sneeuw en dat maakt het voor het gevoel ijskoud.

Sneeuw op en rond poldermolen ’de Goliath’ in de Eemshaven.

Sneeuw op en rond poldermolen ’de Goliath’ in de Eemshaven.

Dinsdag is het rustig weer met wolkenvelden en perioden met zon, aldus Weeronline. In de vroege ochtend valt in het noordoosten regen. Daarna is het droog met vooral in het zuiden en westen een paar buien. Daarbij staat een zwakke tot matige wind uit het zuidwesten tot westen.

Dinsdagavond daalt de temperatuur in het binnenland naar 2 graden, maar komende nacht trekt de wind aan en stijgt de temperatuur naar 5-6 graden. Aan de kust gaat het hard waaien en dat is het begin van een onstuimige dag.

Bewolking en windstoten

Woensdagochtend is het bewolkt en trekt een gebied met regen en motregen over het land. In de middag trekt de neerslag zuidoostwaarts en zijn er droge perioden. Vanuit het westen breekt af en toe de zon door, maar vooral in het noorden komen ook buien voor. In het binnenland staat een vrij krachtige wind en in de kustprovincies is de wind krachtig tot hard en erg vlagerig.

Aan de noordwestkust en op de Wadden komt een stormachtige wind te staan en komen in de middag en avond zware windstoten van 80 km/uur voor. Tijdens een bui kan de wind zelfs pieken naar 90 tot 100 km/uur. Op de Wadden is kortstondig stormkracht (9 Bft.) mogelijk. Met 7 graden in het oosten tot maximaal 10 graden aan de westkust is het veel zachter dan normaal. In de avond en nacht blijft het onstuimig met zware windstoten aan de noordkust. Over de noordelijke helft trekken regelmatig buien.

Sneeuwbuien

Donderdag overdag is het 6-7 graden en valt uit de buien regen of natte sneeuw, maar in de avond daalt de temperatuur naar 1 tot 4 graden en kan de sneeuw vooral in het binnenland blijven liggen. Daarbij stijgt de kans op tijdelijke gladheid.

De dagen daarna blijven we te maken houden met winterse buien. Die vooral in het binnenland in de avond, nacht en vroege ochtend gladheid kunnen veroorzaken. Daarbij staat vrijdag opnieuw een harde wind. Het wordt dan 2 tot 5 graden, maar de wind is ijskoud en de gevoelstemperatuur komt uit tussen -1 en -4 graden.