Nieuws/Buitenland
131376
Buitenland

Milde strafeis voor gouverneur Jakarta

JAKARTA - Indonesische aanklagers hebben donderdag een jaar voorwaardelijke gevangenisstraf met een proeftijd van twee jaar geëist tegen de christelijke gouverneur van de hoofdstad Jakarta Basuki Tjahaja Purnama wegens godslastering. De rechtszaak wordt gezien als een test voor de religieuze tolerantie van het land waar moslims in de meerderheid zijn.

Het proces handelt over de uitspraken die Purnama, ook wel Ahok genoemd, afgelopen jaar deed tegenover zijn tegenstanders. Hij zou kleinerend over de Koran hebben gesproken tijdens zijn politieke campagne voor het gouverneurschap. Veel moslims en vooral de radicalere, namen aanstoot aan zijn opmerkingen en riepen op tot ontslag en vervolging van de gouverneur. Zij deden aangifte en massaprotesten volgden.

Purnama, de eerste etnische Chinese en christelijke leider van Jakarta, heeft de aantijgingen van godslastering altijd ontkend. De rechter zal in de komende weken uitspraak doen. Op godslastering staat in Indonesië een maximumstraf van vijf jaar cel.

Woensdag waren er verkiezingen in Jakarta voor een nieuwe gouverneur. Het lijkt er op dat de vijftigjarige Purnama op een nederlaag afstevent in zijn poging om gouverneur te blijven. Volgens onofficiële tellingen moet hij zijn meerdere erkennen in zijn islamitische tegenstander Anies Baswedan.

Indonesië is met 250 miljoen inwoners een van de grootste democratieën in de wereld. Meer dan 200 miljoen Indonesiërs zijn moslim. Het christendom is in het Zuidoost-Aziatische eilandenrijk met ongeveer 20 miljoen gelovigen in de minderheid.