Nieuws/Buitenland
1313765330
Buitenland

Dubbele moord na 16 jaar opgelost in Zweden

Daniel Nyqvists.

Daniel Nyqvists.

STOCKHOLM - De Zweedse politie heeft een dubbele moord uit 2004 opgelost en een 37-jarige verdachte gearresteerd. De speurders kregen Daniel Nyqvists in het vizier met hulp van een databank voor familie-onderzoek.

Daniel Nyqvists.

Daniel Nyqvists.

Slachtoffers waren destijds een 8-jarig jongetje en een vrouw. De man heeft volgens de openbaar aanklager verklaard dat hij „drang” hand gevoeld om twee mensen te vermoorden. Hij stak het jongetje, dat op weg naar school was, op straat in de plaats Linköping van achter met een mes neer. Toen hij merkte dat een vrouw dat had gezien, stak hij haar ook dood.

Ondanks dat de dader het wapen, vingerafdrukken, haren en bloedsporen op de plaats delict had achtergelaten, lukte het de politie niet om hem te achterhalen.Dat lukte ook niet in het enorme onderzoek dat op gang kwam waarbij 7000 verhoren werden afgenomen, 5000 mensen hun DNA moesten afgeven en 40.000 documenten werden verzameld.

Onlangs besloot de politie het dna van de dader ter vergelijken met de databank voor familie-onderzoek waarop privépersonen hun dna achterlaten. De speurders kwamen zodoende twee broers op het spoor. De jongste bekende de moorden.