Nieuws/Binnenland
1313830889
Binnenland

Autorijscholen gaan onder strikte voorwaarden weer lessen

DEN HAAG - Autorijlessen kunnen vanaf maandag weer plaatsvinden, maar dat moet wel gebeuren onder strikte voorwaarden. Dat maakte de rijschoolbranche woensdag na afloop van de persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid bekend.

De brancheorganisaties BOVAG, FAM, LBKR en VRB lieten weten „zeer content” te zijn dat er weer gelest mag worden voor het auto-, vrachtwagen en busrijbewijs. Wel moet tijdens de les onder meer de airco en luchtventilatie zoveel mogelijk uitstaan en ramen zoveel mogelijk dicht zijn om luchtcirculatie tegen te gaan. Voorafgaand aan elke les wordt het voertuig gedesinfecteerd en gelucht.

Eerder was al bekendgemaakt dat er vanaf maandag weer brommer- en motorlessen mogen worden gegeven. Praktijkexamens voor brommerrijbewijzen en het motorexamen voertuigbeheersing kunnen vanaf maandag ook weer worden afgelegd, aldus het CBR. Een besluit over examens voor auto, vrachtwagen en bus wordt heel snel verwacht, zegt een CBR-woordvoerster.

Naar verwachting starten we op korte termijn als eerste met de theorie-examens en de theoretische nascholingen voor beroepschauffeurs, meldt het CBR op zijn website. Ook worden de voorbereidingen getroffen voor de herstart van alle praktijkexamens en nascholing voor beroepschauffeurs die uitgevoerd worden in een voertuig. In de loop van volgende week verwachten we hier meer duidelijkheid over te kunnen geven.

Sinds 16 maart heeft het CBR meer dan 300.000 examens, rijtesten en cursussen geannuleerd wegens het coronavirus.