Nieuws
1314006
Nieuws

Hoe zit het nu echt met?

'Juist door dat verzachtende effect van comfort food raken mensen verslaafd'

Je bent een aantal weken heel druk op je werk en voordat je er erg in hebt, zijn de kilo's eraan gevlogen. Is stress de boosdoener of denken we dat alleen maar? Wij gingen op onderzoek uit en stelden een aantal voedingswetenschappers de vraag: hoe zit het nu echt met gewichtstoename bij stress?

Dat stress ervoor kan zorgen dat het getal op de weegschaal in korte tijd omhoog schiet, is volgens voedingswetenschapper Benne Holwerda een feit. "En dat heeft te maken met meerdere processen die door stress in gang worden gezet."

INVLOED VAN HORMONEN

"Allereerst speelt het stresshormoon cortisol een belangrijke rol. Dit hormoon wordt aangemaakt als het lichaam stress ervaart en zorgt voor een verhoogde eetlust. Als je last hebt van stress, heb je dus vaker honger en ga je meer eten. Bij mensen die langdurig blootstaan aan stress is de cortisolspiegel constant te hoog, waardoor ze altijd kampen met een (te) hoge eetlust."

Leest het hele verhaal over stresskilo's op VROUW.nl: 'Doe dit een paar weken en het resultaat is zichtbaar op de weegschaal'