Nieuws/Buitenland
1314011175
Buitenland

Gevluchte ex-Afghaanse president Ghani biedt excuses aan

De Afghaanse ex-president Ashraf Ghani.

De Afghaanse ex-president Ashraf Ghani.

DUBAI - De Afghaanse ex-president Ashraf Ghani, die vorige maand het land ontvluchtte toen de Taliban Kabul innamen, heeft woensdag zijn excuses aangeboden aan het Afghaanse volk. In een bericht op Twitter schrijft Ghani dat het hem spijt dat hij „het niet anders kon laten eindigen.” Volgens de ex-president was vluchten de enige optie om „bloedvergieten” te voorkomen.

De Afghaanse ex-president Ashraf Ghani.

De Afghaanse ex-president Ashraf Ghani.

„Vertrekken uit Kabul was de moeilijkst beslissing uit mijn leven, maar ik geloofde dat het de enige manier was om de wapens te laten zwijgen en Kabul en haar 6 miljoen inwoners te redden”, schrijft hij.

Ook ontkende Ghani opnieuw stellig dat hij miljoenen uit de Afghaanse schatkist zou hebben meegenomen. Volgens onbevestigde berichten zou Ghani zijn gevlucht met een helikopter en vier voertuigen vol met cash, naar verluidt met 169 miljoen dollar (ongeveer 145 miljoen euro). In het bericht laat Ghani weten bereid te zijn om zijn financiën te laten onderzoeken door de Verenigde Naties, of een andere onafhankelijke organisatie, om de geruchten te ontkrachten.

Sinds de overname van Kabul verblijft Ghani in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), waar hij zegt zijn terugkeer naar Afghanistan in de „nabije toekomst” te plannen. In zijn thuisland werd verbolgen gereageerd op zijn vertrek. Zelfs zijn trouwste aanhangers veroordeelden zijn besluit het land te verlaten. Leden van zijn regering en andere kopstukken vielen hem openlijk aan.

De Taliban presenteerden dinsdag de eerste leden van de nieuwe tijdelijke regering van Afghanistan. Mohammad Hasan Akhund wordt de nieuwe premier van het land. Abdul Ghani Baradar, medeoprichter van de groepering, wordt zijn plaatsvervanger.