Nieuws/Binnenland
1314014
Binnenland

Kerkleiders worstelen met standpunt over islam

Allah verdeelt de dominees

Lang niet alle kerkgangers voelen zich thuis bij de GroenLinks/D66-koers van PKN.

Lang niet alle kerkgangers voelen zich thuis bij de GroenLinks/D66-koers van PKN.

„Islam is vrede, en het christendom en de islam zijn eigenlijk vergelijkbare godsdiensten.” In de Protestantse Kerk in Nederland is opschudding ontstaan over deze ’pro-islamitische’ uitspraken van de kerkleider, René De Reuver. Predikanten maken zich zorgen over deze ontwikkeling en zijn bang voor een kloof tussen de kerkleiding en gewone kerkleden.

Lang niet alle kerkgangers voelen zich thuis bij de GroenLinks/D66-koers van PKN.

Lang niet alle kerkgangers voelen zich thuis bij de GroenLinks/D66-koers van PKN.

Protestants theoloog Jan van der Graaf heeft zojuist een predikantenconferentie bezocht, waar aanwezige dominees verbaasd reageren op de opmerkingen van de kerkleider, vertelt hij. Veel predikanten zijn ’beducht’ voor de islam, vertelt Van der Graaf, die jarenlang secretaris was van een groep conservatieve en invloedrijke predikanten binnen de PKN. „De gewelddadige kant die we zien, zit in de islam. Met zijn uitspraak gaat de scriba daaraan voorbij.”

Scriba De Reuver is sinds de zomer van vorig jaar de landelijke kerkleider van de PKN. Hij deed zijn uitspraken vorige week. De kritiek op zijn visie groeit, blijkt uit een rondgang van De Telegraaf onder een tiental vooraanstaande protestanten, zoals dominee Gerard Krol uit Geldermalsen. „Ik vrees dat we niet kunnen zeggen dat alle islamieten per definitie zo vredelievend zijn”, zegt hij. „Ik denk toch dat er vanuit de islam een negatieve houding is ten opzichte van joden en christenen, helaas.” Veel gemeenteleden herkennen zich niet in de uitspraken van de kerkleider, stelt hij vast.

Achterlijk

Voor emeritus-predikant Cornelis van den Berg uit Amsterdam is de ’pro-islamkoers’ zelfs reden om zijn kerklidmaatschap op te zeggen. Hij vindt de islam vooral ’een achterlijke en gewelddadige religie’, schrijft de oud-predikant op de website The Post Online, en noemt kerkleider De Reuver ’naïef’. „Weet hij wel wat er met christenen in het Midden-Oosten gebeurt? En dan gaat uitgerekend de belangrijkste man in onze kerk vertellen dat de islam een religie van vrede is. Als ik dat in de tram vertel, hoor ik hoongelach.” Volgens Van den Berg jaagt De Reuver ’mensen de kerk’ uit met dit soort uitspraken. „Ik kreeg een mail van een oud-gemeentelid, die zei: ’u heeft gelijk, maar ik durf het niet meer te zeggen’.”

Opmerkelijk genoeg reageren meerdere predikanten die zich in het verleden zeer fel uitten over de islam, nu juist gematigd op de uitspraken van De Reuver. „Ik ben genuanceerder over de islam gaan denken”, reageert een predikant. „Ik kan De Reuver wel volgen.” De oud-scriba van de kerk Arjan Plaisier wil niet inhoudelijk reageren op de kwestie: „Er wordt verschillend gedacht over de islam, dat maakt deze discussie wel duidelijk.”

Lees meer: ’De toenadering tot de islam is een elitair project’ (premium)