Nieuws/Binnenland
1314050
Binnenland

Overstap PVV’er in ander daglicht

DEN HAAG - De VVD’er die is overgestapt naar de PVV lijkt niet alleen om ideologische redenen van partij te zijn geswitcht. Zijn oude partij zegt dat hij bij de VVD te licht werd bevonden voor het Kamerlidmaatschap dat hij ambieerde.

Rob de Jong, tot voor kort VVD-fractievoorzitter in Haarlem, staat plots op nummer 31 op de kandidatenlijst van de PVV voor de Tweede Kamer. Het is de hoogste nieuwkomer van buiten de PVV. In de top 30 staan enkel mensen die al politiek actief waren voor Wilders. Bij de PVV wordt De Jong als een trofee binnengehaald. “Steeds meer VVD’ers zeggen: #nederlandweervanons”, twittert PVV-Kamerlid Martin Bosma bijvoorbeeld. Wilders zelf retweet de berichten over de overstap van De Jong.

Hoewel De Jong zegt dat hij de overstap maakte omdat hij een andere koers voor het land wil, suggereert zijn oude partij een ander motief: betere carrièremogelijkheden bij de PVV. Op de berichten van De Jongs overstap reageert Kees Berghuis, hoofd voorlichting bij de VVD, op Twitter: “Klopt. Nadat hij te licht was bevonden om voor de VVD mogelijk de Tweede Kamer in te gaan.”

De Jongs eigen verklaring op Twitter over zijn overstap luidt: „Ik heb me nooit gekandideerd voor (het) VVD Kamerlidmaatschap en (heb) het nooit geambieerd. Onwaarheden van Kees Berghuis van de VVD. Jammer.”