Nieuws/Binnenland
1314066
Binnenland

Code oranje beëindigd in westen van het land

DE BILT - Het KNMI heeft code oranje in het westelijke deel van Nederland beëindigd. In Friesland, Groningen, Flevoland en Utrecht geldt code geel. In de rest van Nederland blijft code oranje van kracht vanwege gladheid door ijzel.

De KNMI gaf vrijdag de op één na hoogste waarschuwing af omdat er grote kans was op gladheid door sneeuw en ijzel. Er gebeurden zaterdagochtend ruim tweehonderd ongelukken.

Rijkwaterstaat gaf zaterdagochtend het advies af niet de weg op te gaan als het niet echt noodzakelijk was. Deze waarschuwing is nog van kracht voor de delen van Nederland waar code oranje geldt. In de gebieden waar al code geel geldt, moeten automobilisten volgens Rijkswaterstaat nog wel oppassen omdat het nog steeds glad kan zijn. „Mensen moeten zeker niet meteen weer vol gas gaan geven”, aldus een woordvoerster.

In het zuiden en oosten van het land, waar de temperaturen onder nul blijven, bij onder meer Arnhem, Nijmegen en Eindhoven blijft het oppassen. Op de meeste doorgaande wegen gaat het rijden, volgens de ANWB, redelijk. „Vooral in de buitengebieden en in de wijken blijft het daar verraderlijk”, zegt Arnoud Broekhuis van de ANWB.