Nieuws/Binnenland
1314071
Binnenland

Deals met Marokko leveren Duitsland en België nog niets op

Machteloos tegen misbruik asielrecht

Economische migranten uit veilige landen die achter elkaar kansloze asielaanvragen doen in meerdere EU-lidstaten, kunnen dit voorlopig ongestraft blijven doen.

België en Duitsland lukt het namelijk net zo min als Nederland om ze voortvarend uit te zetten naar hun geboorteland. Ondanks het feit dat onze buurlanden wel overeenkomsten hebben met landen als Marokko.

Dat zeggen de verantwoordelijk ministeries van beide buurlanden tegen De Telegraaf. Omdat de EU-landen waar asielhoppers het eerst een aanvraag doen, verantwoordelijk zijn voor het terugsturen na een afwijzing, krijgt Duitsland binnenkort een groep van zo’n criminele asielhoppers ’terug’ die de afgelopen tijd in en rond Weert voor een overlastplaag zorgde.

Het gaat daarbij vooral om Marokkanen en Algerijnen. De hoop dat zij vervolgens terug naar huis zullen worden gestuurd, is echter bijna ijdel.

Duitsland sloot vorig jaar maart een deal met Marokko voor het terugnemen van uitgeprocedeerden, maar sindsdien zijn niet meer dan honderd Marokkanen op het vliegtuig gezet. Dat is de helft van het aantal uitgeprocedeerden dat had moeten vertrekken.

België kan ook nog geen resultaten presenteren van haar overeenkomst met de regering in Rabat, die vorig jaar mei werd gesloten. „De automatiseringsdiensten van beide landen zijn volop bezig met het uitwerken daarvan, het is nog te vroeg om al resultaat te hebben.”

Bovendien gaat dit om algemene maatregelen. Het probleem van de criminele asielhoppers is door beide buurlanden nog niet opgelost. „Dat vormt nu het zwaartepunt van de onderhandelingen”, aldus een woordvoerder van minister De Maizière (Binnenlandse Zaken) in Berlijn. Over de afspraken met Marokko heerst er een positief gevoel, maar vervolgafspraken met buurlanden zijn er nog niet. „Toch zijn alle Maghreb-landen in principe bereid mee te werken.”

België onderhandelt specifiek met Algerije over het terugsturen van uitgeprocedeerde criminelen. „We mogen hopen dat het goed afloopt”, is het enige dat de woordvoerder van staatssecretaris Frankcen (Asiel) kan zeggen over de voortgang.

Intussen zet Nederland uitgeprocedeerde kansloze asielzoekers dus uit naar het eerste land waar ze zich melden. Maar dat gebeurt slechts sporadisch. Vorig jaar werden 540 ’asielhoppers’ onder toezicht de grens over gezet. Dit terwijl bijna 5000 aanvragen werden afgewezen wegens asielhoppen. Een klein deel gebruikt het azc als uitvalsbasis voor rooftochten, en veroorzaakt een overlastplaag in onder meer Groningen en Noord-Limburg.

Omdat deze criminelen vaak niet over identiteitspapieren beschikken, is het moeilijk te bepalen wie het zijn. Dat eist hun moederland wel. Duitsland en België sloten vorig jaar overeenkomsten met Marokko over de uitwisseling van biometrische gegevens uit het paspoort. Staatssecretaris Dijkhoff (Asiel) gaat eind januari in Rabat proberen of hij ook zulke afspraken kan maken. Maar dat wordt nog lastig, want de Marokkanen zijn boos dat Nederland de hoogte van uitkeringen aan teruggekeerde gastarbeiders heeft verlaagd.

De ambassadeur van Algerije zei vorige week in deze krant dat zijn land alleen wil meewerken met het terugnemen van de raddraaiers als daar economische en politieke samenwerking tegenover staat. Na Rabat reist Dijkhoff eind deze maand door naar Algiers om erover te praten.