Nieuws/Buitenland
1314140
Buitenland

Dertien mensen neergeschoten door één schutter

Schietpartij op vliegveld Fort Lauderdale: zeker vijf doden

Mensen verzamelen zich buiten na de schietpartij.

Mensen verzamelen zich buiten na de schietpartij.

Fort Lauderdale - UPDATE 00.45 uur - Op het vliegveld van Fort Lauderdale in de Amerikaanse staat Florida heeft vrijdag een schietpartij plaatsgevonden. Er zijn zeker vijf doden gevallen, melden Amerikaanse media. De dader is de 26-jarige Esteban Santiago.

Mensen verzamelen zich buiten na de schietpartij.

Mensen verzamelen zich buiten na de schietpartij.

Acht mensen zouden gewond zijn geraakt. Het is nog niet duidelijk hoe ze eraan toe zijn. Ze zijn naar het ziekenhuis gebracht.

ZIE OOK: Nederlander bij schietpartij vliegveld Fort Lauderdale: ’Run, run, run’ BREAKING: At least 5 people dead in shooting at Fort Lauderdale–Hollywood Int'l Airport, sources say. https://t.co/07HLum9gBK pic.twitter.com/IuleTPORtt— ABC News (@ABC) 6 januari 2017

Schutter opgepakt

De schutter is vlak na de schietpartij opgepakt, meldden diverse Amerikaanse media. Vermoedelijk handelde hij alleen. Volgens NBC News is de dader een 26-jarige Amerikaan uit New Jersey genaamd Esteban Santiago. Hij heeft een militair identiteitsbewijs. In april 2010, ging hij naar Irak voor 10 maanden. Santiago werd in augustus ontslagen voor ’onbevredigende prestaties’.

Getuigen zeggen dat hij meerdere mensen achter elkaar door het hoofd schoot. Een getuige vertelde dat de schutter een slanke man is en een blauw T-shirt van Star Wars droeg. Hij zou volgens CNN zijn wapen uit de ’gecheckte baggage’ hebben gehaald. Hij ging naar de wc om zijn wapen uit zijn baggage te halen voordat hij het vuur opende. ,,Hij zei niets, was de hele tijd stil”, vertelde een andere ooggetuige. De schutter stopte tussendoor tenminste een keer om zijn wapen te herladen. Terwijl hij dat deed schoot de politie hem neer. Dat gebeurde in terminal 2, waar vluchten van Delta Air Lines en Air Canada worden afgehandeld, op de plek waar passagiers hun koffer terugkrijgen.

Contact met FBI

CNN meldt dat Esteban Santiago voor de schietpartij contact had met de FBI. De verdachte kwam enkele maanden geleden op het FBI-kantoor in Anchorage. Hij werd ondervraagd en zei dat hij stemmen hoorde in zijn hoofd, waaronder enkele die zeiden dat hij zich bij IS aan moest sluiten. Santiago ging daarna vrijwillig naar een ziekenhuis voor een psychiatrische evaluatie.

De dader was vermoedelijk aan boord van een toestel van Air Canada. Een deskundige van de regionale politie wees bij CBS News op de mogelijkheid een vuurwapen ingecheckt te krijgen, mits in een afgesloten container en veilig opgeborgen in het bagageruim. Hij zei dat de man zijn tas van de band heeft gehaald en ermee naar een toiletruimte is gegaan om het pistool en drie magazijnen tevoorschijn te halen. Hoeveel kogels hij heeft afgevuurd is nog onduidelijk evenals zijn motief. Hoogstwaarschijnlijk handelde hij alleen.

Mogelijke arrestatie van de schutter

Dovrebbe essere questo Esteban Santiago secondo ciò che scrivono negli USA #FortLauderdale pic.twitter.com/yPV2bts3XD— Valerio Bianco (@ValeBianco88) January 6, 2017

Opstootje bij terminal 2

Het is nog niet duidelijk wat de aanleiding van de schietpartij is. Bij terminal 2 zou er een opstootje zijn geweest bij de bagagebanden.

Er zijn ook berichten dat er bij terminals 1 en 4 en bij de parkeergarages is geschoten. Daarbij zouden geen slachtoffers zijn gevallen. Dit wordt onderzocht door de autoriteiten. De luchthaven zelf meldde al snel via Twitter slechts dat er „een incident gaande is.”

De paniek was groot op de luchthaven. De aankomsthal voor vluchten van Air Canada en Delta Airlines werd in allerijl ontruimd. Honderden reizigers wachtten buiten het gebouw op het asfalt waar ambulancepersoneel eerste hulp verleende om daarna de gewonden naar een ziekenhuis te brengen. There is an ongoing incident in Terminal 2, Baggage Claim. Media availability is at the staging area.— Ft. Laude-Hlwd Int'l (@FLLFlyer) 6 januari 2017

’Alles lijkt nu kalm’

Volgens een voormalige persvoorlichter van het Witte Huis die op het vliegveld is „lijkt alles nu kalm. Maar de politie laat niemand de luchthaven verlaten - althans niet uit het gedeelte waar ik ben”, twitterde Ari Fleischer, die perschef was van George W. Bush. All seems calm now but the police aren't letting anyone out of the airport - at least not the area where I am.— Ari Fleischer (@AriFleischer) 6 januari 2017

Geen Nederlanders

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt tegen De Telegraaf dat er vooralsnog geen Nederlanders bij de schietpartij betrokken zijn.