Nieuws/Binnenland
1314202512
Binnenland

Bezetting in ziekenhuizen: ic’s +16, verpleegafdelingen +74

ZEIST - Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is opgelopen tot het hoogste niveau sinds 1 juni. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) meldt maandag dat nu in totaal 1212 mensen worden behandeld vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 90 meer dan zondag. Zo’n grote stijging is sinds eind april niet meer voorgekomen.

Op de verpleegafdelingen liggen nu 976 coronapatiënten, 74 meer dan zondag. Op de intensive cares nam het aantal coronagevallen toe met 16 tot 236. De vaccinatiestatus van deze patiënten is onduidelijk. ,,Deze gegevens moeten namelijk door de ziekenhuizen zelf worden doorgegeven en dat lijntje heeft het RIVM niet’’, zegt een woordvoerder van het RIVM.

In de afgelopen 24 uur werden er 123 nieuwe coronapatiënten binnengebracht op de verpleegafdelingen. Op de ic’s werden achttien nieuwe patiënten opgenomen.

De ziekenhuisorganisatie wijst erop dat de Covidbezetting in de ziekenhuizen afgelopen week „behoorlijk is gestegen”, voornamelijk op de verpleegafdelingen. „Hetzelfde geldt voor de instroom van coronapatiënten. Er zijn geen signalen dat de stijging in de Covidbezetting afneemt”, aldus het LCPS in een toelichting.

Sinds een kleine twee weken is het LCPS weer begonnen met het spreiden van patiënten tussen de regio’s om de druk op de zorg te ontlasten. Afgelopen etmaal moesten drie coronapatiënten worden overgebracht naar ziekenhuizen in andere delen van het land.

Viroloog Bert Niesters vindt dat er nog meer mag gebeuren om de besmettingscijfers in te dammen. Tekst loopt door onder de video.

7744 positieve tests

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft tussen zondagochtend en maandagochtend 7744 meldingen van positieve coronatests gekregen. Voor een maandag is dat het hoogste aantal sinds 19 juli. Het gemiddelde stijgt daardoor voor de 32e dag op rij.

Het dagcijfer ligt wel iets lager dan in de afgelopen dagen, maar dat is gebruikelijk voor maandagen. Dat komt doordat in de weekeindes minder mensen naar een GGD-teststraat gaan om zich te laten testen. In de weekeindes zijn wel toegangstesten van mensen die naar een restaurant, café, theater of bioscoop willen gaan, maar die testen brengen niet veel besmettingen aan het licht. In de loop van de week loopt het aantal GGD-testen op en dan stijgt ook het aantal positieve testen.

In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 52.006 positieve tests. Voor het eerst sinds 24 juli komt dat weektotaal boven de 50.000 uit. Gemiddeld waren er in de afgelopen week 7429 positieve tests per dag.

Sterfgevallen

Het aantal sterfgevallen blijft relatief hoog. Het RIVM kreeg afgelopen dag bericht dat twaalf mensen aan de gevolgen van hun coronabesmetting zijn overleden. Voor een maandag is dat het hoogste aantal sinds 10 mei. Op maandagen zijn er doorgaans wat minder meldingen van sterfgevallen. Wanneer coronapatiënten in het weekeinde overlijden, wordt dit vaak in de loop van maandag verwerkt en geregistreerd. Die sterfgevallen zijn dan terug te zien in de RIVM-cijfers van dinsdag.

In de afgelopen zeven dagen kreeg het RIVM 103 meldingen van sterfgevallen. Voor het eerst sinds 17 mei komt het weektotaal boven de honderd uit.