Nieuws/Buitenland
1314428442
Buitenland

Virus verspreidt zich over Europa

Elf doden door corona in Italië

MILAAN - Op steeds meer plekken worden besmettingen met het coronavirus gemeld. Na eerdere gevallen in het noorden (Lombardije, Veneto) en zuiden (Sicilië) meldden de autoriteiten dinsdag ook twee gevallen in de regio Toscane. Inmiddels zijn er twee coronabesmettingen in wintersportgebied Tirol. Het gaat om twee 24-jarige mannen.

Het dodental in Italië is met vier gestegen tot elf. Drie overleden patiënten zijn tachtigers uit de regio Lombardije, zegt het hoofd van de civiele beschermingsdienst. De regio Veneto meldt dat een 76-jarige vrouw is overleden in de noordelijke stad Treviso. Ook de andere slachtoffers in Italië waren 70 of ouder en hadden al gezondheidsklachten.

In Duitsland en Frankrijk werd eerder ook corona geconstateerd. Tot dodelijke slachtoffers heeft dat niet geleid.

  • Ook in Kroatië en Zwitserland voor het eerst een besmetting geconstateerd.
  • Twee coronabesmettingen in wintersportgebied Tirol.
  • Ook coronabesmetting in Italiaanse regio Toscane.
  • Dinsdagochtend eerste besmetting vastgesteld in Zuid-Italië.

Een van de twee besmettingsgevallen in Toscane betreft een toerist in de stad Florence.

Oostenrijk

De autoriteiten in Innsbruck hebben een groot hotel in het centrum van de stad in quarantaine geplaatst vanwege het nieuwe coronavirus. In het Grand Hotel Europa heeft een Italiaanse receptioniste gewerkt die het virus heeft opgelopen. Ook haar woning in Innsbruck is geïsoleerd.

De eerste gevallen van het virus in Oostenrijk zijn dinsdag in Innsbruck gemeld. Het zijn twee mannen van 24 jaar oud die daar wonen. Ze zijn naar een ziekenhuis gebracht.

Spanje

In de Spaanse kustregio Catalonië is voor het eerst een besmetting vastgesteld met het nieuwe coronavirus. Eerder waren al besmettingen gemeld op het Spaanse eiland Mallorca en op de Canarische Eilanden, maar het virus heeft nu ook het Spaanse vasteland bereikt.

De gezondheidsautoriteiten in Catalonië komen dinsdagmiddag tijdens een persconferentie met meer informatie, berichten plaatselijke media.

Kroatië

In Kroatië is ook voor het eerst een besmetting geconstateerd. Het gaat hier volgens premier Andrej Plenkovic eveneens om een jongeman. Hij is opgenomen in een ziekenhuis in Zagreb. De patiënt was tussen 19 tot 21 februari in Milaan.

Zwitserland

Het coronavirus heeft het Italiaans sprekende deel van Zwitserland bereikt. Daar is de eerste besmetting in Zwitserland vastgesteld. De minister van Gezondheid, Alain Berset, zei tegen journalisten dat het land goed is voorbereid en de regering de toestand scherp in de gaten houdt. Het virus is geconstateerd bij een 70-jarige man in het zuidelijke kanton Ticino. Hij moet het nieuwe coronavirus hebben opgelopen op een bijeenkomst half februari in Milaan.

Dagelijks gaan bijna 70.000 mensen van Italië naar het Italiaans sprekende Ticino om er te werken. Volgens Berset zijn er geen reisbeperkingen van kracht. Ticino ligt als een soort inham in de Italiaanse regio Lombardije. Daar zijn in Italië de meeste gevallen van het coronavirus geconstateerd.

Zuid-Italië

In Zuid-Italië werd dinsdagochtend ook een geval van het coronavirus gemeld. Het gaat om een vrouw uit de Noord-Italiaanse stad Bergamo. Autoriteiten in de Siciliaanse stad Palermo zeiden dat ze positief testte op het virus. Ze is in een ziekenhuis opgenomen met griepverschijnselen en in quarantaine geplaatst.

Noord-Italië

De zwaarst getroffen regio is Lombardije waar tot nu toe 212 mensen positief hebben getest op de aanwezigheid van het coronavirus. Tien mensen zijn in Italië aan het virus overleden. Meer dan 320 Italianen zijn besmet geraakt.

Premier Giuseppe Conte zei dinsdag dat Italië een veilig land is voor toerisme, ’waarschijnlijk veiliger dan vele andere,’ zei hij tijdens een persconferentie.

Roemenië

De Roemeense autoriteiten spreken tegen dat al coronabesmettingen zijn gemeld in het land. Staatssecretaris Andrei Baciu van Volksgezondheid zegt dat nog niemand positief heeft getest op het virus. "Er zijn tot dusver alleen nog maar negatieve testresultaten geweest."

Een Roemeense televisiezender had eerder bericht dat een man met het virus was opgenomen in een gespecialiseerd ziekenhuis in hoofdstad Boekarest. Die patiënt zou volgens medische bronnen enkele weken geleden zijn teruggekeerd uit Italië, waar zo'n 1,3 miljoen Roemenen wonen en werken.

School gesloten

In het noordwesten van Engeland is dinsdag een school gesloten na de terugkeer van een groep scholieren en leraren die in Italië op skivakantie was geweest, berichtte SkyNews. Het schoolhoofd wil „het risico van besmetting tot een minimum beperken” en houdt de school in Northwitch voor de rest van de week dicht.

Bent u momenteel in Italië of Tirol en weet u meer? Dan komen we graag met u in contact. Mail uw verhaal naar onze verslaggever Marcel Vink via m.vink@telegraaf.nl. Of app naar onze whatsapp tiplijn. Zet het nummer in je telefoon: +31613650952

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo