Nieuws/Binnenland
1314853534
Binnenland

Zuid-Korea meldt lancering ballistische raketten door Noord-Korea, derde rakettest dit jaar

Kim Jong na een rakettest in december.

Kim Jong na een rakettest in december.

SEOUL - Noord-Korea heeft vrijdag minstens twee ballistische korteafstandsraketten gelanceerd, veronderstelt het Zuid-Koreaanse leger. Het gaat om de derde rakettest dit jaar.

Kim Jong na een rakettest in december.

Kim Jong na een rakettest in december.

De raketten werden vanuit een provincie aan de grens met China richting het oosten afgevuurd. Ze hadden volgens het Zuid-Koreaanse leger 430 kilometer afgelegd en bereikten een hoogte van 36 kilometer. De Japanse omroep NHK meldt dat de raketten in zee zijn neergekomen.

Ook de Japanse kustwacht heeft vrijdag een lancering waargenomen en denkt dat het mogelijk om een of meerdere ballistische raketten gaat. Het afvuren van dit soort raketten door Noord-Korea is in strijd met resoluties van de VN-Veiligheidsraad.

Hypersonische rakettesten

Noord-Korea voerde op 5 en 11 januari al twee rakettesten uit. Het land zei toen dat het hypersonische raketten waren. Dat zijn raketten die vijf keer sneller zijn dan het geluid, waardoor bestaande afweersystemen ze niet of nauwelijks kunnen onderscheppen. Ze hebben een minder ver bereik dan ballistische raketten.

De laatste lancering komt twee dagen nadat de Verenigde Staten sancties hadden opgelegd aan Noord-Koreanen die betrokken zijn bij het wapenprogramma. Ook had het land de VN-Veiligheidsraad opgeroepen tot nieuwe sancties tegen Noord-Korea. Het Noord-Koreaanse ministerie van Defensie heeft volgens staatsmedia gezegd dat de VS de situatie bewust willen laten escaleren. Het verklaarde verder dat Noord-Korea het recht heeft zichzelf te verdedigen en waarschuwde voor een sterke tegenreactie.