1314870
Binnenland

45% Marokkanen fundamentalistisch

Hoogleraar Ruud Koopmans

Hoogleraar Ruud Koopmans

Van de moslims van Turkse en Marokkaanse komaf in Nederland moet 45% als fundamentalistisch worden beschouwd. Zij tolereren maar één interpretatie van de Koran en stellen die boven de Nederlandse wet.

Hoogleraar Ruud Koopmans

Hoogleraar Ruud Koopmans

50 tot 100 miljoen moslims wereldwijd zijn bereid geweld tegen burgers te accepteren om de islam te verdedigen. Dat zegt de Nederlandse hoogleraar sociologie en migratie-onderzoek Ruud Koopmans in het AD. Volgens hem zijn aanslagplegers helemaal geen 'lone wolves' zoals veel mensen denken, maar komen ze uit een grote gemeenschap van gelijkgezinden.

"Er bestaat een enorm gevoel van superioriteit binnen de islam. Kijk naar misstanden in moslimlanden: het ligt altijd aan de buitenwereld".

In de krant zegt Koopmans dat het Westen zich veel beter moet weren tegen de islam. "Er zit een klassenaspect aan: als je niet meedoet aan de lofzang op de islam, op diversiteit en multiculturele samenleving, ben je een tokkie: kwaadwillend en dom".

Koopmans, die sinds 2007 werkt bij een wetenschappelijk instituut in Berlijn, zegt dat de islamisering in Duitsland merkbaar is. Zijn zoon mocht geen stage lopen in een dokterspraktijk in een migrantenwijk omdat islamitische patiënten bezwaar hebben tegen mannen. Een ander werd om dezelfde reden geweigerd bij kinderdagverblijven.