Nieuws/Binnenland
1315310
Binnenland

Criminele asielzoekers versneld het land uit

WEERT - Een deel van de 26 criminele asielzoekers in Weert zal snel ons land worden uitgezet. De IND en de Dienst Terugkeer en Vertrek hebben de procedure versneld waardoor ze binnen veertien dagen kunnen worden uitgezet.

Dat maakten gemeente en politie bekend nu het speciale noodbevel dat de gemeente had uitgevaardigd wordt opgeheven. Burgemeester Heijmans van de Limburgse stad had de groep asielzoekers verboden nog van het terrein van het plaatselijke AZC af te komen.

De asielzoekers uit Marokko, Algerije, Tunesië en Libië zijn kansloos voor een verblijfsvergunning. Ze maken misbruik van de procedures en veroorzaken zowel op het terrein als daarbuiten veel overlast. Ze maakten zich schuldig aan bedreigingen, zakkenrollen en diefstal.

Het noodbevel van de gemeente heeft tot nu toe wel gewerkt, zegt Heijmans. „De rust op het AZC in Weert is vooralsnog terug en er is geen sprake meer van verstoring van de openbare orde. Er zijn bovendien geen nieuwe personen op het AZC geplaatst uit de groep Noord-Afrikaanse asielzoekers.” Toch is de beveiliging op het AZC verscherpt en dat blijft voorlopig zo.

Lees ook: Asielzoekers opgepakt om schenden noodbevel