Nieuws/Binnenland
1315848
Binnenland

Per ongeluk kwam de mail bij de blinde collega terecht

Medewerkster blindenorganisatie ontslagen na uitschelden blinde collega

GELEEN - Na 23 dienstjaren is een medewerkster van blindenorganisatie Visio ontslagen omdat ze een blinde collega had uitgemaakt voor ’blindj vėrke (blind varken, red.)’ en ’kutmongool’. Dat meldt De Limburger. De mail werd per ongeluk bij de blinde medewerker terechtgekomen. Via een speciaal computerprogramma werd de mail met kwetsende teksten aan haar voorgelezen.

De ontslagen vrouw en haar blinde collega werkten allebei op de Visio-locatie in het Limburgse Geleen. Al langere tijd zou de vrouw zich hebben gestoord aan de in haar ogen negatieve en laconieke werkhouding van haar collega. Meldingen over haar gedrag zouden niets hebben opgeleverd.

De blinde collega stapte naar zijn baas toen hij de mail had ontvangen. De rechter heeft ingestemd met het ontslag, aldus De Limburger. De vrouw krijgt wel een afkoopsom mee.

Per ongeluk verstuurd

De desbetreffende mail zou „uit frustratie” zijn gestuurd. Deze was voor de helft in Limburgs dialect opgeschreven. Volgens de vrouw had ze per ongeluk de mail aan haar collega gestuurd. Die werd vervolgens via een computerprogramma voorgelezen.

In de mailbox van de vrouw zijn door Visio meer negatieve mails over de blinde collega aangetroffen. Het vrouw zegt spijt te hebben van haar actie en dat ze veel steun heeft van andere collega’s, onder wie ook blinden.

’Vertrouwen geschonden’

Visio houdt vast aan het ontslag van de vrouw. De zorginstelling voor blinden stelt dat de vrouw het vertrouwen van de organisatie heeft geschonden. „Visio behandelt en begeleidt blinden en heeft daarom regels opgesteld over pesten en e-mailgebruik. Het moet voor haar duidelijk zijn geweest dat Visio deze uitlatingen niet zou accepteren”, zo liet de advocaat van de blindenorganisatie tijdens de rechtszitting weten.

Verder wil Visio niet reageren op de zaak.