Nieuws/Binnenland
1315883236
Binnenland

Oorlogskerkhof Mierlo met hakenkruis beklad

MIERLO - Onbekenden hebben graven, muren en de kapel van de Britse oorlogsbegraafplaats in Mierlo (Brabant) beklad. Op de binnenmuur van de kapel is een groot hakenkruis te zien. Op de oorlogsbegraafplaats liggen 664 graven.

Op de buitenmuur van de kapel staat in grote letters ’MH 17 lie’ gekalkt. Ook de witte grafzerken op het ereveld van de de Mierlo War Cemetery zijn beklad.

De politie kreeg om 08.15 uur vrijdagochtend meerdere meldingen over de bekladdingen en stelt een onderzoek in. De politie zegt niet uit te sluiten dat in Mierlo meer bekladdingen zijn geweest en vraagt mensen dat te melden. Zo werd een bord met plattegrond beklad. De politie onderzoekt of de bekladdingen te maken hebben met de vernielingen op de begraafplaats.

De bekladdingen vallen samen met de aanloop naar de herdenking van de bevrijding van dit deel van Brabant. Op de begraafplaats liggen veel Britten begraven die vanaf 17 september 1944 tijdens de operatie Market Garden rond Eindhoven sneuvelden. Op 21 september is het 75 jaar geleden dat Mierlo door de Britten werd bevrijd. De doden die toentertijd vielen worden de komende dagen herdacht.

De Commonwealth War Graves Commission reageerde vrijdag ontsteld op het vandalisme. „Dit is een ondoordachte daad van vandalisme”, aldus Directeur Geert Bekaert van de commissie. „Onze werknemers zijn ter plaatse om te verzekeren dat de schade vandaag reeds wordt hersteld. Er is ook nauw overleg met de lokale politie om verdere schade te vermijden.” De politie roept mensen die iets gezien hebben op, zich bij haar te melden.

Waarnemend burgemeester Marc Jeucken sprak van een respectloze daad. „De mensen die hier begraven liggen waren voor de oorlog nog nooit hier geweest en hebben zich voor ons ingespannen om de bevrijding tot stand te brengen. Dat verdient alleen maar waardering.”