Nieuws/Binnenland

Wet-Hillen: oppositie heeft geknokt maar verloren

Door Lise Witteman

PVV-Kamerlid Edgar Mulder tijdens het debat over de afschaffing van de Wet-Hillen.

PVV-Kamerlid Edgar Mulder tijdens het debat over de afschaffing van de Wet-Hillen.

ANP

Den Haag - Alle vertragingstactieken ten spijt zal er donderdag gewoon gestemd worden over het omstreden voorstel de wet-Hillen te schrappen. De oppositie heeft geknokt, maar verloren. Achter de schermen vraagt de coalitie zich echter bezorgd af of deze gang van zaken een voorbode is voor de komende jaren.

PVV-Kamerlid Edgar Mulder tijdens het debat over de afschaffing van de Wet-Hillen.

PVV-Kamerlid Edgar Mulder tijdens het debat over de afschaffing van de Wet-Hillen.

ANP

Na de lange nacht van dinsdag op woensdag was de coalitie er woensdagmiddag als de kippen bij om het vervolg van het debat over de ‘aflosboete’ bij voorbaat aan banden te leggen. De sprekers kregen nog maximaal tien minuten spreektijd om ’s avonds staatssecretaris Snel (Financiën) het vuur aan de schenen te leggen, voordat er donderdag zal worden gestemd.

Deadline

Zo haalt het kabinetsvoorstel op het nippertje de deadline. De belastingdienst heeft immers ruim de tijd nodig om de wetswijziging in de systemen door te voeren. Zou de vertragingstactiek van 50Plus zijn geslaagd, dan had de ingangsdatum van 2019 verschoven moeten worden.

Rond twaalf uur in de nacht van dinsdag op woensdag had de ouderenpartij er nog alle vertrouwen in dat het opzetje zou slagen. „Het is wel een wielrenner he”, glunderde 50Plus-voorman Henk Krol die zijn 75-jarige collega met provisie bijstond in zijn beproeving de 15 uur achter het spreekgestoelte vol te maken.

Extra slokje water

Maar met de uren slopen ook de haperingen in het betoog van Van Rooijen: een extra slokje water tussen de zinnen door, even leunen op het spreekgestoelte. Na nog een waslijst aan ontvangen brieven van bezorgde burgers te hebben voorgelezen, leek hij er zelf ook wel klaar mee te zijn. Zo strandde om kwart over één het taaie verzet van 50Plus tegen de ‘aflosboete’. Het Kamerpersoneel had een champignonsoepje voor hem warm gehouden.

Daarmee staat niets de coalitie meer in de weg om donderdag over het wetsvoorstel te stemmen zodat de afbouw van de wet-Hillen gewoon per 2019 in kan gaan. Ogenschijnlijk 1-0 voor het kabinet, maar de oppositie zal deze ‘overval bij nacht’ niet zomaar vergeten. Krol: „Volgens mij is die zogenaamde uitgestoken hand van Rutte, alleen nog maar…” Ter illustratie steekt hij zijn middelvinger op.

Weer circus?

Bij de coalitie lijkt dat besef ook door te dringen. Daar kijkt men inmiddels vertwijfeld vooruit naar volgend jaar. Dan staat het afschaffen van de dividendbelasting op het programma. Wie weet komt er dan weer zo’n circus als rond de wet-Hillen.