Nieuws/Buitenland
1316276894
Buitenland

’EU wil meer inslaan van Moderna-vaccin, maar prijs is omhoog gegooid’

Aanvraag voor nieuw coronavaccin AstraZeneca in EU

BRUSSEL/MILAAN - De Europese medicijnwaakhond EMA heeft een aanvraag binnen om het coronavaccin van AstraZeneca en Oxford ook toe te laten in de EU. Het middel wordt nu al gebruikt in het Verenigd Koninkrijk.

Het Europees Geneesmiddelenbureau brengt uiteindelijk een advies uit over toelating. De Europese Commissie heeft daar het laatste woord over, maar volgt naar verwachting het advies van de in Amsterdam gevestigde toezichthouder.

Het EMA gaf eerder al groen licht voor het gebruik van twee andere coronavaccins.

’Hogere prijs Moderna’

De Europese Unie onderhandelt intussen verder met medicijnmaker Moderna over een extra bestelling van zijn coronavaccin, dat de EU vorige week heeft goedgekeurd. Maar het Amerikaanse bedrijf wil nu een veel hogere prijs in rekening brengen, zeggen EU-bronnen. De EU zou ook proberen het vaccin van het Franse Valneva aan te kopen.

De Europese Commissie onderhandelt namens de EU-lidstaten en heeft al voor zes vaccins contracten afgesloten, waarvan er inmiddels twee in de EU mogen worden gebruikt. De vaccins worden op grond van hun aantal inwoners verdeeld over de landen die meedoen.

Onderhandelingen

Van het vaccin van Moderna, waarvan de eerste doses maandag in Nederland aankwamen, heeft de EU er 160 miljoen gekocht. Voor de bijbestelling die Brussel zou willen, vraagt het bedrijf het dubbele, zegt een ingewijde. Dat zou de onderhandelingen bemoeilijken.

Het is onduidelijk hoeveel doses de EU extra zou willen afnemen, hoeveel Brussel biedt en hoeveel Moderna vraagt. Het vaccin is het duurste bestelde middel tot dusver.

De EU praat volgens Brusselse bronnen ook met Valneva over de aankoop van het vaccin waaraan dat bedrijf werkt. Met het Amerikaanse Novavax zou zij er bijna uit zijn.