Nieuws/Binnenland
1316292
Binnenland

Nederlanders gaan weer naar de camping

Den Haag - Nederlanders gaan weer vaker kamperen. Na jaren van daling zitten vakanties op de camping in de lift. Dat blijkt uit het Trendrapport Toerisme en Recreatie 2017 dat donderdag verschijnt.

Deze cijfers van onderzoekbureaus CBS, NBTC, NRIT en NIPO laten zien dat het aantal kampeervakanties van Nederlanders vorig jaar met procenten is gestegen, zowel in eigen land als in het buitenland, tot respectievelijk 4,2 en 2,9 miljoen. Vijftien jaar geleden waren dat er echter nog 6,1 en 3,4 miljoen.

„Het niveau van begin deze eeuw is nog lang niet bereikt, maar de teruggang lijkt gestopt. Opvallend is dat het ouderwetse tentje opnieuw in trek is, bijvoorbeeld op natuurcampings en bij de boer. Ook trekkershutten doen het goed. Toch zet de trend naar luxe kamperen, het zogeheten glamping, onstuitbaar door, vaak met eigentijdse thema’s zoals yoga of waterpret”, aldus een woordvoerder.

Combi

Zo is volgens het rapport de all-inclusive safaritent met echte bedden, houtkachel en zitruimte gewild. „Of de combi van bungalow met keuken en badkamer op de begaande grond en slaaptenten op het dak in de open lucht. Caravans en vouwwagens zijn niet weg te branden bij Nederlandse kampeerders. En er rijden in ons land al 100.000 campers rond.”

De laatste jaren is het aantal Nederlandse kampeerterreinen met tien procent gedaald. Vorig jaar sneuvelden er ook weer een kleine honderd. Het zijn er nu nog zo’n 2.800 naast 1.500 terreinen voor vakantiehuisjes.

„Voor het eerst zien we een lichte afname van Nederlanders die in een bungalowpark in eigen land gaan zitten. Maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt door buitenlandse toeristen, de Duitsers voorop”, zo zegt CBS.

Het inkomend toerisme in Nederland groeit alsmaar door. Volgens het Trendrapport zijn in de eerste drie kwartalen van dit jaar ruim dertien procent meer buitenlandse toeristen naar Nederland gekomen dan in 2016. Als dat tempo doorzet, zijn het er in 2017 circa achttien miljoen, met name uit Duitsland (plus 16%), België, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Azië (plus 26%).

Terreur

„De groei van vakantieland Nederland gaat veel harder dan in de meeste andere landen in Europa. Zeker het overvolle Amsterdam plukt daar de lusten, maar ook de lasten van”, stellen de onderzoekers.

Overigens wordt het effect van terreuraanslagen op toeristenoorden in Europa volgens hen minder, zo zou blijken uit cijfers.