Nieuws/Binnenland

Politiebond: raddraaiers dreigen vrij spel te krijgen

Vrees voor jaarwisseling

Door Koen Nederhof

Net als de politie, heeft de brandweer met de jaarwisseling zijn handen vol.

Net als de politie, heeft de brandweer met de jaarwisseling zijn handen vol.

Hollandse Hoogte

Den Haag - Politiebond NPB vreest voor nieuw oudejaarsgeweld, doordat lang niet alle gemeenten inspelen op vorige oud- en nieuwrellen. Vooral in kleine en middelgrote plaatsen dreigen raddraaiers vrij spel te krijgen.

Net als de politie, heeft de brandweer met de jaarwisseling zijn handen vol.

Net als de politie, heeft de brandweer met de jaarwisseling zijn handen vol.

Hollandse Hoogte

Een rondgang van deze krant langs een serie gemeenten geeft de verschillen weer. Den Haag deelt bijvoorbeeld gebiedsverboden uit, terwijl Groningen en Vlissingen het houden bij een lijst met ’potentiële relschoppers’. De ene gemeente maakt regionale afspraken, andere opereren alleen.

„Het klopt dat de aanpak verschilt, omdat dat ook geldt voor de problematiek”, bevestigt de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG). Sommige gemeenten treffen om die reden zelfs geen voorbereidingen. Voorzitter Jan Struis van politiebond NPB hoort het gelaten aan. „Zonder eenheid van beleid werkt de aanpak van relschoppers niet. Dan kunnen ze de stad uit gaan en in een buurgemeente rotzooi trappen.”

Het aantal buurten waar het afgelopen jaarwisseling mis ging, leek bijna ontelbaar. Raddraaiers richtten voor miljoenen euro’s aan schade aan, agenten en hulpverleners werden belaagd en bekogeld met stenen en vuurwerk. In het Drentse Elim werd zelfs de ME belaagd door doorgeslagen jeugd. Reden voor de politiebonden om de noodklok te luiden. Voorman Gerrit van de Kamp van de Algemene Christelijke Politiebond (ACP) maande politici die schande spraken van de rellen maar er niks tegen deden, te zwijgen. „Ze zeggen steevast dat ze het niet accepteren, maar willen geen maatregelen nemen.”

De ACP-voorman voerde dit jaar veel gesprekken met gemeenten over oudjaar. Het bleek dat kleine gemeenten vaak niet goed wisten welke mogelijkheden ze hebben om geweld te voorkomen. „Grote steden hakken vaker met dat bijltje: iemand als burgemeester Aboutaleb van Rotterdam zal desnoods op de dag zelf nog een gebiedsverbod opleggen. Better safe than sorry. Maar het lijkt nu duidelijk geworden dat dit soort onlusten niet beperkt blijft tot de steden.”

NPB-voorzitter Struis betreurt het dat toenmalig minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) in een brief maatregelen aankondigde, maar dat die tergend traag worden ingevoerd. Zo zal de uitschuifbare wapenstok mogelijk niet klaar zijn voor oud en nieuw. Met bodycams zijn proeven gestart, maar die wordt volgens Struis voor 2018 zeker niet breed ingevoerd. Daarnaast dreigt volgens de bonden het aantal agenten dat 31 december op straat is te worden beperkt doordat de politie al door zijn overuren heen is.

Van de Kamp twijfelt echter of meer mensen en materieel de echte oplossingen bieden. Hij pleit voor een aanpak die rellen voorkomt. Tegelijk is hij reëel: ook hij weet dat het geweld niet binnen één jaar opgelost zal zijn. „Laten we op 1 januari maar eens kijken of burgemeesters de juiste politieke inschattingen hebben gemaakt. Als het toch misgaat, kunnen we ze erop aanspreken. Ik weet vrij zeker dat ze nu echt wel weten welke instrumenten ze tot hun beschikking hebben.”

Lees meer over