Nieuws
1316952
Nieuws

Shell waarschuwde zelf voor klimaatprobleem

Hoewel Shell al meer dan dertig jaar zeer gedetailleerde kennis heeft over de gevaren van klimaatverandering, blijft het bedrijf inzetten op fossiele energie en vormt het een sta-in-de-weg voor ambitieuze klimaatactie. Dat blijkt uit een reconstructie die De Correspondent dinsdag publiceert op basis van vertrouwelijke interne documenten en onderzoek naar de lobby van Shell.

Vijftien jaar vóór Al Gore's An Inconvenient Truth maakte olie- en gasgigant Shell al de alarmistische klimaatfilm Climate of Concern. De film uit 1991 waarschuwde voor de levensgevaarlijke gevolgen van klimaatopwarming.

"An Inconvenient Truth blijkt een afgeleide van een Shellfilm uit 1991", zegt Tom Burke van de groene denktank E3G. "Ze wisten het. Shell vertelde het publiek de waarheid over klimaatverandering in 1991. Maar de boodschap is nooit aangekomen bij het bestuur",aldus Burke.

Climate of Concern werd wereldwijd vertoond op scholen en universiteiten en raakte daarna in de vergetelheid.

Het bedrijf vindt een overgang naar schonere energie prachtig, zolang ze maar niet daadwerkelijk hoeven te stoppen met olie en gas, zo schrijft De Correspondent. "Het is slecht voor ons allemaal als economische activiteiten het milieu schaden", zei Shelltopman Mark Moody-Stuart in 1994 tijdens een speech.

De Correspondent maakt de film vandaag opnieuw openbaar. De reconstructie van correspondent Klimaat en Energie Jelmer Mommers verschijnt ook in The Guardian en het Deense dagblad Information.