Nieuws/Binnenland
1317065
Binnenland

CDA’er opgepakt voor megadrugslab Leende

De boerderij aan de Hoogeindseweg in Leende.

De boerderij aan de Hoogeindseweg in Leende.

LEENDE - Het gigantische drugslaboratorium dat donderdag in een Brabantse boerenschuur is ontdekt, stond op het terrein van de penningmeester van het CDA in Heeze-Leende. Het royement van Wim van der P. is om deze reden in de maak, laat vicevoorzitter Jan Noordman aan De Telegraaf weten. „Dit overschrijdt al onze grenzen.”

De boerderij aan de Hoogeindseweg in Leende.

De boerderij aan de Hoogeindseweg in Leende.

Het laboratorium, dat volgens de politie meer weg heeft van een drugsfabriek, is een van de grootste in Nederland ooit gevonden. Een speciaal voor drugsproductie ingerichte schuur bood onderdak aan vele tientallen jerrycans, vaten en containers. Gezamenlijke inhoud: 22,5 duizend liters drugschemicaliën.

ZIE OOK: Gezinsleden opgepakt na oprollen drugslab

Specialisten schatten dat laboranten dagelijks 150 kilo MDMA en 100 kilo amfetamine konden produceren. Omgerekend zijn dat 1,2 miljoen pillen. Onderzoek moet uitwijzen wat de totale miljoenenomzet is geweest en welke rol Van der P. speelde.

ZIE OOK: Drugslab Leende een van de grootste ooit

Al eerder in opspraak

Het is niet de eerste keer dat de politie een productieruimte van verboden middelen aantreft op het erf van Van der P. Zo ontdekte men in 2012 een hennepkwekerij nadat een schuur in vlammen opging. Ook 57 caravans gingen hierbij verloren.

CDA-vicevoorzitter Noordman: „Hij verhuurde die ruimte destijds. Wat nu is ontdekt, is een heel ander verhaal. Dit is allesbehalve waar wij voor staan.”

’Nooit iets van een lab gemerkt’

Bij de entree van het erf staat een dag na de vondst van het drugslaboratorium een aantal teleurgestelde carnavalisten. Het zijn jongemannen van carnavalsvereniging De Lolmakers. Maandenlang bouwden zij nota bene op het terrein van Van der P. aan een praalwagen. Dit weekeinde had die moeten schitteren tijdens de parade in Leende.

ZIE OOK: CV De Lolmakers treurt om inval in drugslab

„We waren bezig aan de laatste loodjes, maar mogen niet meer bij onze wagen komen. Te gevaarlijk en bovendien een plaats delict, zo oordeelt de politie. Zelf hebben we nooit iets van een lab gemerkt”, zegt Bas Bunthof. Noodgedwongen moet de vereniging deelname aan de optocht aan zich voorbij laten gaan. „We balen er enorm van. Al hebben we wel bij wij ze van uitzondering het aanbod gekregen om mee te doen aan een optocht, die over een paar weken in oss gehouden wordt. We beslissen later of we daaraan meedoen.”

 

Correctie: in een eerder versie van dit artikel zijn de citaten van de vicevoorzitter van het CDA ten onrechte toegeschreven aan de heer Gerbrand van Veldhuizen. Deze fout is inmiddels rechtgezet.