Nieuws/Binnenland
1317068
Binnenland

Dijksma: opponenten waren bang voor Asscher

Sharon Dijksma

Sharon Dijksma

Den Haag - Andere partijen hebben tijdens het verkiezingsdebat van RTL Nieuws lijsttrekker Lodewijk Asscher amper aangevallen omdat ze misschien wel bang voor hem zijn. Dat zegt staatssceretaris Dijksma maandag tijdens een verkiezingsgesprek met de pers.

Sharon Dijksma

Sharon Dijksma

Tijdens het televisiedebat van afgelopen zondag werd door de deelnemers vooral Jesse Klaver (GL) op de korrel genomen. Asscher liet men links liggen. Volgens Dijksma was dat niet uit desinteresse, maar omdat ze het ’niet aan durfden’ om met haar partijgenoot de degens te kruisen. „Lodewijk is natuurlijk niet makkelijk te kloppen”, stelt ze.

Volgens de politica, die tegenwoordig de spin is in het campagneweb van de sociaaldemocraten’, heeft Asscher het tijdens het televisiedebat gewoon prima gedaan. Ze noemt hem ’cool and collected’ en ’premierwaardig’.

In de peilingen is de PvdA ondertussen nog steeds niet vooruit te branden. De partij schommelt zo rond de twaalf zetels. Vorige week wees Dijksma er nog op dat haar partij tijdens de vorige Kamerverkiezingen ook pas in de laatste weken grote sprongen voorwaarts maakte. Vooralsnog blijft dat dit keer uit.

De politica wijt dat mede aan de afwezigheid van VVD en PVV tijdens het eerste grote RTL-verkiezingsdebat op televisie zondagavond. „Het was een debat zonder onze grootste tegenstanders. Voor ons was dat op zich best lastig. Je moet dan ook een schijndebat voorkomen.”

Dijksma heeft er nog steeds alle vertrouwen in. „Het wordt spannend, maar wij zijn wel een campagnemachine. Er zijn dingen die de buitenwacht niet ziet. En zoveel mensen die hun keuze nog niet hebben bepaald. Ik ben een positief mens.”