Nieuws/Binnenland
1317100299
Binnenland

Coronacrisis zaterdag 29 augustus

LIVE | Kankercentrum IKNL: door corona 5000 diagnoses minder

Amsterdam - Het aantal mensen dat wereldwijd besmet is geraakt met het coronavirus nadert de 25 miljoen gepasseerd. De pandemie heeft wereldwijd ruim 841.000 mensen gedood, waarbij de Verenigde Staten met 186.000 doden de meeste slachtoffers hebben geregistreerd, gevolgd door Brazilië met bijna 120.000. In Nederland stierven 6200 mensen aan het virus. Bekijk het laatste coronanieuws in dit liveblog, dat wordt aangevuld.

Omdat dit voorjaar door de corona-uitbraak veel reguliere zorg niet beschikbaar was of gemeden werd, zijn er 5000 kankerdiagnoses minder gesteld dan in de voorgaande tien jaren. Voor een deel van de betrokken patiënten kan dat veel verschil maken: het verschil tussen uitgezaaid en niet-uitgezaaid, tussen een zware behandeling en een lichtere. Dat meldt het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) aan de NOS.

Het is niet duidelijk hoe vaak uitgestelde kankerdiagnose de patiënt extra schade oplevert. „We kunnen dat pas op de lange termijn goed analyseren”, zegt Otto Visser, directeur registraties bij IKNL. „We zijn voor borstkanker al meer in detail aan het uitzoeken wat de gevolgen zijn. Op basis van die informatie kunnen we leren wat we in de toekomst op het gebied van diagnostiek het beste kunnen doen.”

Het risico op een ongunstiger ziekteverloop is het grootst bij de meest agressieve kankervormen. Bijvoorbeeld bij melanomen, de agressiefste vorm van huidkanker, en sarcomen, agressieve tumoren in botten of weke delen zoals spieren en zenuwweefsel. Maar ook bij acute lymfeklierkanker en acute leukemie kan het al snel verschil maken of een diagnose met vertraging komt.

Meer nieuws:

Binnenland:

Buitenland:

Financieel-economisch:

Sport:

Entertainment:

Lees hier het coronanieuws van vrijdag 28 augustus