Nieuws/Binnenland
1317149
Binnenland

Gebiedsverbod haatimam blijft

DEN HAAG - De salafistische imam Fawaz Jneid is een gevaar voor de nationale veiligheid en moet uit de Haagse wijken Transvaal en Schilderswijk blijven. Dit stelt de Haagse rechter nadat de omstreden prediker beroep had aangetekend tegen een gebiedsverbod.

Jneid kreeg onlangs van toenmalig minister Blok te horen dat hij zich gedurende zes maanden niet in de twee wijken mag vertonen. Het gebiedsverbod werd half augustus opgelegd. De maatregel werd genomen op aandringen van burgemeester Krikke. De gemeente wil niet dat de eerder veroordeelde Syrische imam in Den Haag een moskee opent, omdat hij ’een intolerante boodschap verkondigt’.

Minister Grapperhaus laat in een reactie weten dat ‘het goed is dat de maatregel bij de rechter stand houdt’. ,,De wet is een belangrijk middel voor de bescherming van onze nationale veiligheid”, aldus Grapperhaus.

In Transvaal en Schilderswijk wonen volgens de gemeente veel jongeren die vatbaar zijn voor radicalisering. De minister besloot in te grijpen op basis van een politierapport van 14 augustus dit jaar.

Burgemeester Krikke noemt de uitspraak ‘een steun in de rug’. ,, Maar nog meer dan voor de gemeente is het een steun in de rug voor de positieve krachten in deze wijken”, zegt Krikke. ,,In Schilderswijk en Transvaal wordt door vele inwoners keihard gewerkt om de wijk te verbeteren. Het grootste deel van de mensen daar wil, net als iedereen, gewoon zijn leven leiden en bespaard blijven van onrust. Dat wil ik niet laten verstoren door een podium te geven aan iemand die bijdraagt aan het radicaliseringsproces en een klimaat schept waarin jihadisten kunnen gedijen”. De eerste burger benadrukt pal voor de grondrechten als vrijheid van meningsuiting en godsdienstvrijheid te staan: ,,Maar als een individu met zijn gedragingen in kwetsbare wijken sektarische gevoelens vergroot, mensen, met name jongeren, opzet tegen anderen en zo bijdraagt aan radicalisering en een voedingsbodem voor jihadisme, dan treden we op. Ik ben blij dat de rechter dat vandaag ondersteunt”.

De rechtbank laat donderdag weten dat de imam heeft verboden dat de rechter het rapport mag inzien. „Daarom kan de rechtbank zich geen oordeel vormen over de adviezen en conclusies van dit rapport, aldus de rechter, die stelt uit te gaan van de juistheid van het rapport.