Nieuws/Binnenland
1317605454
Binnenland

Hier lopen Nederlanders het coronavirus het vaakst op

Van lang niet iedere coronapatiënt is bekend waar hij of zij het virus heeft opgelopen. Maar de mensen van wie dit wel bekend is, die zijn vooral in hun eigen omgeving besmet geraakt. „Thuissituatie”, zo noemt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu die „setting van besmetting.”

Van 9540 mensen is in de afgelopen drie maanden vastgesteld waar ze besmet zijn geraakt. Van hen zijn 4267 mensen in de thuissituatie aangestoken. Dat komt neer op 44 procent. Daarna volgen het verpleeghuis (19,7 procent), de werksituatie (16,3 procent) en „overige familie” (14,9 procent).

De laatste weken is er wel iets aan het veranderen. De horeca is bijvoorbeeld steeds vaker een bron van besmetting. In de afgelopen drie maanden zijn 149 mensen daar besmet geraakt, maar onder die groep 123 gevallen uit de afgelopen maand. Het RIVM maakt daarbij geen onderverdeling in binnen en buiten.

Dat verpleeghuizen naar verhouding zo veel besmettingen hebben, is juist een overblijfsel van voorgaande maanden. In de afgelopen weken vormen de bewoners en medewerkers van verpleeghuizen maar een paar procent van alle nieuwe besmettingen.

In woonvoorzieningen voor verstandelijke gehandicapten zijn in de afgelopen maanden 35 mensen besmet geraakt, maar slechts twee van die gevallen komen uit de afgelopen anderhalve maand. Ook huisartsen en ziekenhuismedewerkers lopen nauwelijks nog het virus op.

Er is veel onduidelijk over de rol van ventilatiesystemen in de verspreiding van het coronavirus. Vanaf volgende week gaan de scholen in het noorden van het land open, maar kan dat wel veilig? Luister de coron-update hier.

Buitenland

Een op de tien nieuwe coronapatiënten is mogelijk in het buitenland besmet geraakt. Van de 4036 nieuwe gevallen waren 408 mensen in de twee weken voor het begin van de ziekte in het buitenland.

Van die 408 nieuwe coronapatiënten zijn 91 in Frankrijk (22,4 procent) geweest en 64 in Spanje (15,8 procent). Andere landen zijn Duitsland (10 procent) en België (8,6 procent).

Turkije en Malta zijn snelle stijgers. Sinds 1 juli is het coronavirus vastgesteld bij 47 mensen die in Turkije zijn geweest, en 30 van hen zijn in de afgelopen week positief getest. Het aantal coronapatiënten dat in Malta is geweest, steeg in de afgelopen week van 9 naar 39. Het aantal Italiëgangers met corona steeg in een week tijd van 4 naar 22.