Nieuws/Binnenland
131786647
Binnenland

Politie bevrijdt mensen uit Apple Store, zaten verscholen in kast

AMSTERDAM - Vele tientallen mensen konden door de politie in veiligheid worden gebracht, van hen bleken vier zich schuil te hebben gehouden in een kast. De gijzelaar die urenlang werd vastgehouden door de gijzelnemer onder bedreiging van een vuurwapen was waarschijnlijk een klant van de Apple Store; een 44-jarige Brit.

Eerder op de avond werden al tientallen mensen uit het pand bevrijd. Zij werden opgevangen door politieagenten. „Ze gaan mee naar een politielocatie voor een getuigenverklaring en natuurlijk voor nazorg zoals Slachtofferhulp.” Op beelden van AT5 is te zien hoe verschillende mensen op straat worden getroost.

Tekst gaat verder onder de tweets.

Camouflagepak

Er gaan beelden rond waarop te zien is hoe een gijzelnemer een andere man vasthoudt en bedreigt met een wapen. Op het onderstaande beeld is de gijzelnemer, gehuld in een camouflagepak, te zien terwijl hij een arm over de schouder van de gegijzelde heeft geslagen.

Meerdere mensen meldden eerder op de avond aan AT5 schoten te hebben gehoord in het pand. Een medewerker van de winkel zou volgens de stadszender hebben geroepen dat er een overval gaande was.

Tekst gaat verder onder de foto’s.

Zwaargewond

Loco-burgemeester van Amsterdam Rutger Groot Wassink sprak tijdens de persconferentie van „een schokkende gebeurtenis.” Hij prees het optreden van de politie en de gemaakte interventies. Volgens hem zijn alle mensen die vastzaten in het pand veilig „en lijken ze in goede gezondheid” te verkeren.

De verdachte die 200 miljoen euro zou hebben geëist in cryptovaluta en een vrijgeleide, legde zelf contact met de politie. De man zou gedreigd hebben zichzelf op te blazen.

Tips of beelden? App naar onze whatsapp tiplijn (+31 613650952).

Omdat de verdachte uiteindelijk met geweld door de politie werd overmeesterd, is de Rijksrecherche een onderzoek gestart. De verdachte werd, eenmaal buiten, hard aangereden door een politieauto. De bestuurder wordt niet gezien als verdachte maar als getuige.

De gijzelnemer is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht en was op dat moment aanspreekbaar. Het is niet duidelijk hoe hij er momenteel aan toe is.