Nieuws/Binnenland
1317882
Binnenland

Laatste vergadering Tweede Kamer voorbij

Nog snel even wat foto’s maken in de Tweede Kamer.

Nog snel even wat foto’s maken in de Tweede Kamer.

Den Haag - De Tweede Kamer heeft donderdagavond rond elf uur de laatste vergadering in oude samenstelling afgerond. Kamervoorzitter Khadija Arib bedankte het parlement uitgebreid en wenste iedereen succes in de verkiezingscampagne.

Nog snel even wat foto’s maken in de Tweede Kamer.

Nog snel even wat foto’s maken in de Tweede Kamer.

De preses noemde het een „bijzonder en weemoedig moment”. Voor veel Kamerleden, die niet meer op de lijst staan, was het de laatste keer dat ze achter het spreekgestoelte stonden. „Het maakt niet uit hoe lang iemand in de Kamer heeft gezeten. Afscheid nemen van een mooie omgeving als de onze doet pijn.”

Humor bij afscheid

De Kamervoorzitter maakte haar verhaal persoonlijk door veel politici bij naam te noemen. Soms met een vleugje humor. „Wie denkt dat de campagne pas begint in het verkiezingsreces vergist zich. Ik heb al veel campagnetaal voorbij horen komen in de Kamer. Vaak was dat niet mild. Een uitzondering is Kees van der Staaij, die op Valentijnsdag opriep om je geliefde te helpen met stofzuigen”, grapte Arib. „Dat heeft hem een stofzuiger opgeleverd. Ik moet nog kijken of deze op het geschenkenregister staat.”

In meer serieuze bewoordingen riep Arib alle partijen op om na verkiezingsgeweld weer samen te werken „zoals dat hoort in een parlementaire democratie”.

Officieel afscheid

Na de verkiezingen is er op 22 maart nog een officieel afscheid van alle vertrekkende Kamerleden. Een dag later wordt de nieuwe Tweede Kamer beëdigd.