Nieuws/Binnenland
1318008
Binnenland

’Honden die bijten moeten dood’

’One-strike’-maatregel voor bijthonden

AMSTERDAM - Honden die mensen of andere honden bijten met ernstige verwondingen of de dood als gevolg, moeten worden geëuthanaseerd. Dat adviseert de Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA) in een rapport dat deze week werd aangeboden aan staatssecretaris Van Dam (EZ).

Van deze ’one strike out’-maatregel gaat volgens de RDA „naast het voorkomen van herhaling, een sterke preventieve werking uit.” Bijthonden moeten volgens de RDA kort worden aangelijnd en in losloopgebieden worden gemuilkorfd. Ze mogen niet ontsnappen van het eigen terrein. De raad vindt dat hondeneigenaren die twee keer betrokken zijn geweest bij een bijtincident, een gebiedsverbod opgelegd moeten krijgen.

’Hoog risico’

De maatregelen zouden volgens de RDA moeten gelden voor ’hoog risico’-honden, die een hoger bijtrisico hebben dan andere honden. Voorbeelden zijn pitbulls en Amerikaanse staffords. Eigenaren van deze honden zouden volgens de RDA met hun dier een gehoorzaamheidscursus moeten volgen bij een hondenschool.

Ook zouden er meldpunten moeten komen voor burgers die gevaarlijke situaties willen melden. „Meldingen dienen snel en accuraat te worden doorgegeven aan de politie, zodat contact met de eigenaar van de hond kan worden opgenomen om gevaarlijke situaties te bespreken en erger te voorkomen”, aldus het rapport.

Preventie

Ineke van Herwijnen, directeur van de Hondenbescherming, vindt dat er „handvatten staan om de problematiek tegen te gaan”. „Een laagdrempelig meldpunt lijkt ons bijvoorbeeld superbelangrijk, dan kan overlast worden gemeld voordat een hond bijt.” Maar volgens Van Herwijnen kan er meer worden gedaan aan preventie. Ze pleit ervoor dat mensen op cursus gaan vóórdat ze een hond aanschaffen. „Veel mensen beginnen ondoordacht aan een hond, met alle risico’s van dien. Als het bij zo’n gehoorzaamheidscursus niet lekker loopt, is het eigenlijk al te laat. Mensen moeten weten: ’wat vraagt een hond nou van me?’ Het klinkt simpel, maar eigenaren vergissen zich daar schromelijk in. Vooraf op cursus te gaan, scheelt bijtincidenten en maatschappelijke kosten.”

De staatssecretaris komt over ongeveer een maand met een reactie op het rapport, laat een woordvoerder weten.