Nieuws/Buitenland
1318203262
Buitenland

Nieuwe ronde nodig bij Senaatsverkiezing Georgia

Nek-aan-nek in Georia

Nek-aan-nek in Georia

ATLANTA - Bij de Senaatsverkiezing in de Amerikaanse staat Georgia is een nieuwe ronde nodig omdat geen van de kandidaten meer dan de helft van de stemmen heeft gehaald. CNN, NBC en andere media hebben dat gemeld na telling van vrijwel alle stemmen.

Nek-aan-nek in Georia

Nek-aan-nek in Georia

Een lokale functionaris noemde het eerder al "veilig" om te zeggen dat de twee kandidaten het op 6 december nog eens tegen elkaar op moeten nemen omdat geen van beiden nu meer dan de benodigde 50 procent behaalt.

De Democraat Raphael Warnock leidt volgens de voorlopige uitslag met 49,4 procent van de stemmen, maar het ligt erg dicht bij elkaar. Zijn Republikeinse uitdager Herschel Walker heeft 48,5 procent van de stemmen behaald na telling van meer dan 99 procent van de stemmen. Een derde kandidaat bleef steken op 2 procent. In Georgia volgt volgens de wet een beslissende tweede ronde als niemand meer dan 50 procent haalt.

Ook in Nevada en Arizona is het nog onduidelijk wie de Senaatszetel verovert. Als de Republikeinen die twee staten winnen, hebben ze een nipte meerderheid van 51 senatoren en wordt de verkiezing in Georgia wat minder belangrijk.