Nieuws/Binnenland
1318280
Binnenland

Politieman deed voorverkenningen op locatie

Lekkende agent Faris K. werkte in Wilders-unit

DEN HAAG - De politieman van de Dienst Bewaken & Beveiligen die informatie zou hebben gelekt aan criminelen, werkte voor de unit IRIS. Deze beveiligers verrichten voorverkenningen en zijn onzichtbaar. De man zat in het speciale Wilders-team.

Dat bevestigen bronnen op het hoogste niveau binnen de politie aan De Telegraaf. De mensen van deze speciale unit binnen de dienst doen onder meer voorverkenningen op locaties waar leden van het Koninklijk Huis en politici komen. Het zijn niet de mensen die zichtbaar naast beveiligde personen staan. Volgens meerdere bronnen gaat het om Faris K., een man van midden dertig.

Specifiek voor Wilders

De man die is aangehouden en buiten functie is gesteld, heeft een Marokkaanse afkomst en werkte specifiek voor Wilders. Binnen de politie wordt niet alleen gevreesd voor het lekken van informatie naar criminelen, zoals nu het geval zou zijn, maar ook voor het lekken van gevoelige informatie naar terreurgroepen. Dit omdat de scheidslijn tussen terroristen en criminelen soms flinterdun blijkt te zijn.

Wilders zou niet van tevoren zijn geïnformeerd over de aanhouding van de politieman en daar woest over zijn.

De Rijksrecherche en het Bureau Veiligheid, Integriteit en Klachten van de politie doen nu onderzoek naar het lek.

Grote puinhoop

De Telegraaf onthulde vorig jaar dat het binnen Dienst Bewaken & Beveiligen een grote puinhoop was. Ook bestond het vermoeden dat er sprake was van lekken en corruptie. Zo werd in een speciale dienstwagen volgapparatuur aangetroffen, waardoor het vermoeden rees dat de wagens extern werden gevolgd. Dat leidde tot veel wantrouwen binnen de dienst. De Landelijke Eenheid gaf als verklaring voor de vondst dat er wat spullen waren achtergebleven van eerder, zelf geplaatst materiaal.

Lees verder: Wilders furieus over lekkende beveiliger

Lees verder: ’Lek bij politie komt aan als mokerslag’

De Telegraaf schreef eerder over de Dienst Bewaken en Beveiligen in 2016:

November 2016: De chef van de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB) van de Landelijke Eenheid van de politie heeft zijn functie neergelegd.

Oktober 2016: De belangrijkste beveiligingsdienst van het land hangt van wantrouwen aan elkaar. Leden van de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB) zeggen dat adequate beveiliging van het Koninklijk Huis en politici onder druk staat.

Heeft u informatie over Faris K.? Mail onze verslaggever: m.van.wely@telegraaf.nl