Nieuws
1318335
Nieuws

Na goed 2016 ASR extra dividend voor Staat

Extra dividend bij ASR na goed jaareinde 2016

Extra dividend bij ASR na goed jaareinde 2016

Utrecht - Verzekeraar ASR heeft 2016 goed afgesloten. Het operationeel resultaat en de solvabiliteit stemden tevreden. De Staat zal als meerderheidsaandeelhouder blij zijn met een extra dividend.

Extra dividend bij ASR na goed jaareinde 2016

Extra dividend bij ASR na goed jaareinde 2016

Dat blijkt bij de cijferpresentatie woensdagochtend. ASR wist op vrijwel alle vlakken analistenverwachtingen te overtreffen. Zo steeg het operationeel resultaat voor heel 2016 naar €599 miljoen, tegen €521 miljoen in 2015 (+11,5%). Analisten hadden gerekend op ongeveer €581 miljoen.

Die flinke toename komt onder meer door een bijdrage vanuit acquisities, geeft de verzekeraar toe. Al verkocht de verzekeraar ook meer pensioenproducten, waren beleggingsresultaten goed en ligt ASR op koers met een kostenbesparingsprogramma van €50 miljoen.

Het nettoresultaat nam ook toe, met 6,3% tot €659 miljoen.

ASR-topman Jos Baeten spreekt van een ’duidelijk succesvol jaar’ en wijst erop dat alle resultaten beter zijn dan eigen doelstellingen. Voor 2017 verwacht hij een ’boeiend jaar’.

Solvabiliteit

Zoals in heel 2016 waren er afgelopen week bij beleggers van andere verzekeraars zorgen over solvabiliteitscijfers die niet geheel de verwachtingen konden waar maken. Bij ASR lijkt dat geen probleem, gezien het percentage van 189% (na dividend) aan het einde van het vierde kwartaal, een tikje hoger dan de 188% aan het einde van het derde kwartaal. Analisten hadden geen stijging verwacht.

De kapitaalgeneratie (€301 miljoen) en het rendement op eigen vermogen (17%, waar 12% het doel is) stemden tevreden en waren volgens verwachting.

Gezond

ASR heeft in 2016 een keurige balans van binnengekomen premies van schadeverzekeringen versus uitkeringen en bijkomende kosten. De combined ratio die deze balans weergeeft, kwam voor 2016 op 95,6% uit. Van elke €100 aan premies, gaat er dus ’slechts’ €95,60 op aan claims en kosten. De goede ratio komt onder meer door hogere premie-inkomsten (+6% tot 4,33 miljard).

Dat is aanzienlijk beter dan de eigen doelstelling van 97% en beter dan bij andere verzekeraars, die vooral bij de schadeverzekeringen percentages van boven de 100% tonen. Dat laatste werd veelal veroorzaakt door stevige stormschade in juni en juli. Achmea moest deels hierdoor zelfs een winstwaarschuwing afgeven.

Dividend

Er is door de goede resultaten in het vierde kwartaal bij ASR ruimte voor wat extra dividend, voor de particuliere/institutionele aandeelhouder en voor de Staat, die nog ruim 50% van de aandelen bezit. In plaats van de eerder aangekondigde €175 miljoen, keert ASR €187 miljoen uit. Vorig jaar was dat nog €170 miljoen.

De Staat bracht in januari een tweede pluk aandelen van ASR naar de beurs na eerder de beursgang in juni, maar hield nog een meerderheid. Sinds de verzekeraar in staatshanden kwam, brengt ASR jaarlijks een mooi dividend de staatskas in.