Nieuws/Binnenland
1318494
Binnenland

Vrouwen: veel straatintimidatie Rotterdam

Rotterdam - Rotterdamse vrouwen hebben veel last van straatintimidatie in de Maasstad. Uit een groot onderzoek van de Erasmus Universiteit in opdracht van de gemeente Rotterdam blijkt dat er veel wordt gesist en nageroepen. Soms worden de vrouwen zelfs in het nauw gedreven of achtervolgd.

In de afgelopen maanden werden 1200 Rotterdamse vrouwen in de leeftijd van 18 tot 45 jaar ondervraagd. Maar liefst 84 procent zegt last te hebben gehad van vormen van straatintimidatie.

Wethouder Joost Eerdmans (Veiligheid) is geschrokken. „De cijfers zijn erger dan verwacht. Ik vind dit onacceptabel. Met deze resultaten kan de gemeente beter inzoomen op oorzaken van het probleem. Denk hierbij aan de opvoeding, bewustwording, de rol van cultuur, ouders en van de school.”

Het onderzoek van de Erasmus Universiteit is volgens Rotterdam een van de grootste en diepgravendste studies naar straatintimidatie sinds de jaren tachtig. Negentig procent van de vrouwen wil dat het probleem wordt aangepakt. Daarentegen doet 87 procent geen aangifte of melding bij politie of handhavers. „Er is nog veel werk aan de winkel”, aldus Eerdmans.

Woensdag vindt in Rotterdam het landelijk Congres Straatintimidatie plaats. Professionals, Tweede Kamerleden, bestuurders en slachtoffers gaan hier samen op zoek naar oplossing. Voor de zomer wil de gemeente met een gezamenlijk plan van aanpak komen.