1318496
Binnenland

50Plus: AOW naar 65 is niet onbetaalbaar

Henk Krol (50PLUS) in gesprek met ouderen.

Henk Krol (50PLUS) in gesprek met ouderen.

DEN HAAG - Het terugdraaien van de AOW-leeftijd naar 65 jaar is niet onbetaalbaar, zoals de regering stelt. Dat zegt de partij 50PLUS dinsdag. De partij neemt dan wel op de koop toe dat de WAO-uitkering niet altijd meestijgt met de verdiende lonen, dus welvaartsvast is.

Henk Krol (50PLUS) in gesprek met ouderen.

Henk Krol (50PLUS) in gesprek met ouderen.

„Je moet af en toe kiezen uit een aantal kwaden”, aldus 50PLUS-lijsttrekker Henk Krol. „Het huidige systeem is niet eerlijk. Maar als je het huidige systeem handhaaft, kan de AOW terug naar 65. Als we de mogelijkheid hebben om het huidige systeem te verbeteren, heel graag.”

’Geen enkel probleem’

50PLUS baseert zich op een onderzoek van hoogleraar Harrie Verbon van de Universiteit van Tilburg. „Als een volgend kabinet zou besluiten de AOW-leeftijd op 65 jaar te zetten, levert dit financieel geen enkel probleem op”, concludeert de wetenschapper.

Verbon keek op verzoek van 50PLUS naar de manier waarop het Centraal Planbureau (CPB) de kosten van de AOW de komende veertig jaar berekende. Het CPB gaat er daarbij vanuit dat de AOW-uitkering de verdiende lonen volgt (welvaartsvast).

AOW niet steeds welvaartsvast

Maar als je uitgaat van hoe het de afgelopen dertig jaar daadwerkelijk is gegaan, toen de AOW niet steeds welvaartsvast was, dan krijg je veel lagere bedragen. Dan zouden de AOW-uitgaven bij 65 jaar in 2060 niet 12 miljard hoger uitvallen, maar 22 miljard lager dan het bedrag dat het CPB berekende, zegt Verbon.

Volgens de huidige planning komt de AOW-leeftijd in 2060 op 71,5 jaar te liggen. Voor 50PLUS is verlaging van de AOW naar 65 een breekpunt bij eventueel overleg over de vorming van een nieuwe regering. De partij, die nu één zetel heeft in de Tweede Kamer, doet het goed in de peilingen.