Nieuws/Buitenland
1318544
Buitenland

Vrachtwagen vol gas onderweg naar centrum Barcelona

Zweedse trucker gearresteerd in Spanje

BARCELONA - De Spaanse politie heeft dinsdag na een wilde achtervolging met veel machtsvertoon een Zweedse vrachtwagenchauffeur gearresteerd die met een gestolen vrachtwagen vol flessen butaangas met hoge snelheid onderweg was naar het centrum van Barcelona. De man reed tegen het verkeer in richting de haven en de stranden van de Spaanse stad en veroorzaakte grote paniek.

Plaatselijke media meldden dat de 32-jarige Joakim Robin Berggren uiteindelijk tot stilstand werd gedwongen en overmeesterd langs de belangrijke verbindingsweg Ronda Litoral.

De Spaanse minister van Binnenlandse Zaken twitterde een uur na de arrestatie dat het niet om een terroristische actie gaat, maar dat het een actie betrof van een man met ‘psychiatrische antecendenten. Hij is overgebracht naar een medisch centrum voor nader onderzoek. Aangenomen wordt dat de man onder de invloed van drugs verkeerde.

De vrachtwagen blijkt dinsdagochtend te zijn gestolen in Drassanes, een wijk in het centrum van Barcelona. De dief bedreigde de eigenaar van de vrachtwagen met een pistool, kaapte het voertuig en reed vervolgens naar het Estacion de Francia in het stadscentrum, dat ook naast het Parque de Ciutadella ligt; stuk voor stuk toeristische trekpleisters.

Klopjacht

Vanuit daar leek hij richting de haven en de toeristische wijk Barceloneta te rijden, die aan het strand ligt. De politie had ondertussen een klopjacht ingezet op de spookrijder. Agenten konden hem net voor de haven oppakken. Hoewel de politie enkele schoten loste op het raam van de cabine, bleef de chauffeur ongedeerd.

Er is een voorbijganger gewond geraakt toen er een gasfles van de truck viel. De verwondingen lijken mee te vallen. Volgens de Catalaanse politie was de man bij zijn arrestatie niet gewapend. De autoriteiten benadrukken dat er geen reden is om te denken dat het om een terreuraanslag ging. Het is nog niet duidelijk of de man een toerist was, of dat hij in Barcelona woont.

Aquest és el camió de butà sostret i que ha circulat fugint de la policia i envestint vehicles pic.twitter.com/3BmuyV7DMe— policia.cat (@policiacat) February 21, 2017 RT DebatAlRojoVivo: VÍDEO Detienen a tiros al conductor de un camión de butano robado en Barcelona … pic.twitter.com/foZ9tDVHUh— Antonio (@Z12_Antonio) February 21, 2017