Nieuws/Binnenland
1318603
Binnenland

Advocaat gepakt in zaak Otto

AMSTERDAM - De politie heeft de Amsterdamse advocaat Jan Piet van R. (69) opgepakt in het onderzoek naar Klaas Otto, de ex-baas van motorclub No Surrender. Dat meldt een bron van De Telegraaf en wordt bevestigd door het openbaar ministerie Zeeland/West-Brabant.

Ook de 45-jarige partner van Otto, Nancy, is aangehouden. De twee arrestaties waren maandag, meldt de politie dinsdag. De politie deed maandagavond wederom een inval op het woonwagenkamp in Bergen op Zoom waar Otto woont en doorzocht zijn en nog twee andere woningen. Ook op zeven andere plekken in het land waren invallen, namelijk in Wouw, Halsteren, Gouda en Zwijndrecht. Bij de doorzoekingen werden onder meer een vuurwapen, munitie en geld in beslag genomen.

Huiszoekingen

Het OM wil niet zeggen waarvan Van R. wordt verdacht. „We kunnen bevestigen dat hij is opgepakt en dat er opdracht is gegeven voor het verrichten van nieuwe huiszoekingen”, zegt Martine Pilaar van het OM. De huiszoekingen worden gedaan in het kader van een nieuw strafrechtelijk onderzoek naar Otto, die al verdacht werd van witwassen, brandstichting, afpersing en bedreiging.

Otto werkt sinds een jaar voor de Amsterdamse advocaat, voor wie hij naar eigen zeggen cliënten bezoekt in het buitenland.

Vrijgelaten

Otto (49) werd een week geleden onder strenge voorwaarden vrijgelaten. Vrijdag werd hij alweer aangehouden en terug naar de gevangenis gestuurd omdat hij zich niet aan de regels van zijn vrijlating had gehouden. Hij had tegen de afspraken in contact gehad met hij zijn rechterhand en medeverdachte Janus de V. (46).

De 21-jarige zoon en 31-jarige schoonzoon van Otto werden afgelopen vrijdag opgepakt en zijn maandagavond weer vrijgelaten. De schoonzoon uit Zwijndrecht werd kort na zijn vrijlating weer gearresteerd op verdenking van overtreding van de Wet Wapens en Munitie.

Otto wordt er onder meer van verdacht enkele zakenpartners voor veel geld, auto’s en een speedboot te hebben afgeperst. Dat gebeurde volgens het OM met zo veel dreiging en geweld dat getuigen bang zijn te verklaren en degenen die dat wel deden, vrezen voor hun leven. Onder de mannen die zijn afgeperst is ook Joop M. Die is begin deze maand in België tot acht jaar cel veroordeeld vanwege een poging tot moord op Otto. Hij schoot hem in Poppel in de schouder.

De zaak zou in september door de rechtbank inhoudelijk behandeld moeten worden.