Nieuws/Binnenland
1318782872
Binnenland

Oproep: kom niet naar het strand

Katwijk - Door het mooie weer zijn de stranden donderdagochtend alweer snel overvol. Meerdere plaatsen roepen mensen op niet meer naar de kust te komen.

Katwijk roept strandgangers op om donderdag niet meer naar de Zuid-Hollandse gemeente te komen. „Het wordt te druk”, aldus de gemeente op Twitter. De veiligheidsregio Kennemerland adviseert automobilisten die de komende dagen naar de kust willen rijden om te zorgen voor voldoende water aan boord. „Er is veel stagnatie op toegangswegen richting strand.”

Ook op andere plaatsen in de regio is het zeer druk bij de stranden. Zo zijn de parkeerplaatsen in Bloemendaal, Zandvoort, Noordwijk en Westland vol en kunnen mensen het strand alleen nog per fiets bereiken.

Katwijk roept op niet meer naar het strand te komen

Katwijk roept op niet meer naar het strand te komen

Het Westland zet ook boa’s in op het strand om te kijken of badgasten zich aan de 1,5 meter regel houden.

Ook topdrukte in Noordwijk:

Richting Zandvoort loopt het ook snel vol: er rijden nu acht treinen per uur.

NS: ga op tijd naar huis

De NS raadt strandgangers die donderdag vanuit Zandvoort met de trein naar huis willen aan om op tijd te vertrekken. Ook moeten badgasten volgens de spoorvervoerder niet allemaal in de rechtstreekse trein naar Amsterdam stappen. „De treinen met een overstap via Haarlem zijn ook een prima verbinding”, aldus een woordvoerster. Er vertrekken tot 23.00 uur ’s avonds zes treinen per uur uit Zandvoort.

De NS heeft vanwege het zomerse weer extra en langere treinen ingezet om te grote drukte bij Zandvoort te voorkomen. „Maar als iedereen nu in de laatste trein naar Amsterdam stapt, wordt de drukte alsnog niet gespreid”, waarschuwt de vervoerder.

De toegangsweg naar de Rosandepolder, een strand langs de Rijn bij Oosterbeek, is donderdag ook afgesloten wegens te grote drukte. Verkeersregelaars wijzen fietsers waar ze hun rijwiel mogen parkeren. Verkeerd geparkeerde fietsen worden verwijderd. Bij twee zwemplassen op de Veluwe was donderdagmorgen al het maximumaantal bezoekers bereikt. Zowel recreatiegebied Zeumeren bij Voorthuizen als de Zandenplas bij Nunspeet is gesloten, meldt beheerder Leisurelands. Zwemgebied De Zwarte Dennen bij Staphorst is niet meer per auto bereikbaar. De gemeente stelt voor de komende warme dagen een parkeerverbod in op de toegangswegen naar het gebied.

Gemeente Helmond heeft donderdagmiddag de toegangswegen naar recreatiegebied Berkendonk bij de Brabantse stad afgesloten. Het wordt te druk, laat de gemeente via Twitter weten. De gemeente roept mensen op om niet meer naar het gebied te gaan. De Berkendonk is populair bij zonnebaders, zwemmers, surfers en zeilers uit de regio.

De boulevards in Vlissingen gaan vanaf vrijdag ’s middags en ’s avonds weer op slot voor gemotoriseerd verkeer, inclusief scooters en brommers, aldus de veiligheidsregio Zeeland. Vlissingen verwacht veel toeristen op de boulevards. Voetgangers en fietsers kunnen onvoldoende afstand van elkaar houden als er ook gemotoriseerd verkeer over de kustwegen mag rijden.

Op de stranden geldt nog steeds de waarschuwing: pas op met de muien: